I bibliotekets vårprogram ryms allt från bokcirklar och språkkaféer till författarbesök och en litteraturfestival. Särskilt fokus är det på det ständigt aktuella temat mänskliga rättigheter – vilket också märks bland de 338 programpunkterna.
– Mänskliga rättigheter är temat för hela kommunen under 2020 och det genomsyrar även vår verksamhet, säger Madeleine Banks, program- och eventansvarig för Bibliotek Uppsala.
Årets tema är inte alla gånger uttalat – men finns med som en grund i många av vårens programpunkter.
– Att barnkonventionen nu har blivit svensk lag är till exempel något som vi uppmärksammar, säger Madeleine Banks.
Temat finns är också närvarande i årets upplaga av Uppsala internationella litteraturfestival. Festivalen firar i år två år och årets tema är "Poesi och revolution". Som vanligt finns det också ett temaland och i år är det Libanon. Festivalen gästas av svenska författare som Athena Farrokhzad och Göran Rosenberg – men även av flera libanesiska.
Förutom mänskliga rättigheter så har biblioteket också miljön och klimatet som uttalat tema. Bland gästerna finns både författare och forskare. Samtalen kommer att kretsa kring allt från hur man skapar ett enklare liv i klimatkollapsens skugga till vilket perspektiv urfolken har på klimatförändringarna.
– De senaste åren har vi kunnat se ett växande intresse för miljö- och klimatfrågor. Särskilt kan vi se hur intresset har ökat bland unga och vi vill kunna möta deras intresse, säger Madeleine Banks.
Bland annat gästar DN:s kulturchef Björn Wiman Bälingebiblioteket för att tala om sin bok "Sent på jorden" och Chalmersprofessorn Tomas Kåberg besöker Stadsbiblioteket för att tala om världens nya energimöjligheter.
Stadsbiblioteket gästas i vår också av en lång rad andra författare som Katarina Wennstam, Karin Smirnoff och Patrik Svensson. Katarina Wennstam ska tala om sin spänningsroman "Vargen" – om mäns våld mot kvinnor. Gästar biblioteket gör också komikern Magnus Betnér som ska prata om den svåra konsten att skriva stand up.
Bland Uppsalaförfattarna kan man nämna Joakim Medin, Maria Ripenberg och Carina Burman. Joakim Medin besöker i februari Stadsbiblioteket för att prata om sin bok "Thailandssvenskarna" – om svenska män som köper sex i Thailand.
Samma månad gästar Nina Hemmingsson och Anna Lindman biblioteket för att samtala om det faktum att alla kan dö och en dag också kommer att göra det. Månaden därpå möter Uppsalaförfattaren Ellinor Skagegård litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström för ett samtal om kvinnliga genier som har fått stå i skuggan av mindre geniala män.
Apropå kvinnliga genier – Brantingbiblioteket uppmärksammar i vår Selma Lagerlöf. Gästar biblioteket gör både Anna-Karin Palm och Anna Nordlund som nyligen kom med biografier över Nobelpristagaren. Dessutom ska det bokcirklas kring några av Selma Lagerlöfs mest kända romaner. Det blir även en skolutställningen med romanen om Nils Holgersson som tema.
Klimatkrisen, mäns våld mot kvinnor, den säkra döden och svenskar som köper sex – det är många dystra ämnen som har letat sig in i vårens program.
– Vi lever i dystra tider och programmet belyser vår tids problem. Men i höst ska vi försöka vara mer optimistiska. Först måste vi ringa in problemen – sedan kan vi börja titta på lösningarna, säger Madeleine Banks.
– Vi kan se fram emot en tung men också spännande och intressant vår på våra bibliotek, fortsätter hon.