Osynligheten syns i konstbok för barn

För över 20 år sedan blev Ylva Hillström varse om Hilma af Klints konst. Nu har hon skrivit om den kvinnliga pionjärens liv och målningar i en bok för vetgiriga barn och vuxna: "Kartor över osynligheten".

Ylva Hillström har skrivit en bok om konstnären Hilma af Klint. Men hon skriver på annat också, tre deckare som utspelar sig i Uppsala till exempel.

Ylva Hillström har skrivit en bok om konstnären Hilma af Klint. Men hon skriver på annat också, tre deckare som utspelar sig i Uppsala till exempel.

Foto: Mattias Enström

Litteratur2020-11-30 07:00

– Hilma af Klint har intresserat mig förvånansvärt länge. 1999 var jag konststuderande och besökte Liljevalchs tillsammans med andra studenter från Uppsala. Där mötte jag hennes verk för första gången och tyckte att det var fascinerande att hon upplevt sig styrd av andar, säger Ylva Hillström på telefon.

Ylva Hillström är intendent på avdelningen Förmedling på Moderna museet vilket innebär att hon jobbar med allt som händer mellan konsten och publiken, exempelvis programverksamhet. När Moderna hade en stor Hilma af Klint-utställning år 2013 arbetade Ylva Hillström intensivt med den och kände dessutom att hon ville göra något mer med Hilma af Klints konstnärskap.  

– När jag läste konstvetenskap talades det väldigt lite om andliga influenser i modern konst. Den moderna konsten beskrevs främst som sekulär, men det finns tydliga influenser av andlighet och mysticism hos många modernister. Det talades bara inte om det, Hilma verkade i det fördolda, och ingen fick se hennes konst förrän 20 år efter hennes död, säger hon.

Hilma af Klint föddes 1862 och dog 1944. År 1906 började hon sitt andliga uppdrag och berättelsen i boken handlar om konst, magi, mystik och vetenskapliga upptäckter som påverkade både Hilma och hennes samtid. Boken är också en berättelse om en kvinnlig pionjär inom modern konst. När hon utbildade sig på Konstakademin var hon bland de första kvinnorna som fick gå där. Vackra reproduktioner av Hilma af Klints verk och Karin Eklunds tecknade bilder pryder sidorna. 

Ylva Hillström fascineras av hemliga sammanslutningar, till exempel Rosenkreuzarna och Frimurarorden, som många konstnärer var del av.

– Jag är intresserad av esoteriska strömningar i tidiga 1900-talets konst. Det var många som intresserade sig för teosofi, alkemi och mystik och jag har fördjupat mig i det. Det finns ett hemlighetsmakeri inbyggt i systemen och även om det ockulta har dåligt rykte är ändå ursprunget att sluta sina ögon och vända sig inåt. Det handlar om livet och universums hemligheter, hur saker och ting är beskaffade. I dag lever vi i ett avmystifierat, rationellt och sekulariserat samhälle med vetenskap som referens, säger Ylva Hillström.

Hennes engagemang för barns tillgång till konst skiner igenom hela samtalet. Hon skulle kunna prata i timmar om det och om det faktum att konsthistorien är skriven av män, om män. Även om det ändrats till viss del, finns det fortfarande mycket att göra, menar hon. Ylva Hillström vill bidra till att öppna upp för människor att möta Hilma af Klints konst och de idéhistoriska traditioner den vilar på.

– Konst är fantastiskt, roligt och kan var förvandlande. Konst kan ge utrymme för alla möjliga tankar och känslor. Det finns en frihet i konsten, man kan möta sig själv och andra genom den och tänka tankar som man aldrig tänkt förut. Barn ska också få tillgång till den upplevelsen, säger hon, för att uttrycka det kort.

Det är möjligt att det kommer fler böcker om konst, men det är för tidigt att säga, enligt Ylva Hillström. Men hon avslöjar att hon har annat på gång.

– Jag skriver på min andra Uppsaladeckare, det blir minst tre, men sen måste någon vilja ge ut dem också, säger hon innan vi klickar bort samtalet.

Till och med våren 2021 visar Moderna Museet i Malmö en Hilma af Klint-utställning, dock stängt nu på grund av covid. 

Hilma af Klint

1862: Hilma föds på Karlbergs slott i Stockholm.

1880: Studerar vid Tekniska skolan (nuvarande Konstfack), tar lektioner i porträttmåleri. Systern Hermina avlider.

1882–1887: Studerar vid Konstakademin. Examineras med goda omdömen.

1880-talets slut: Tillsammans med två andra konstnärer tilldelas hon av Konstakademien en ateljé på Hamngatan 5.

1896: Bildar gruppen De fem. Kvinnorna tecknar automatiskt, det vill säga utan att medvetet styra handens rörelser över papperet.

Källa: modernamuseet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!