Paola Pellettieri: "Kvinnor blir oftare sedda som bitchiga"

Paola Pellettieri blev troende redan som sexåring. Hon är uppväxt i Uppsala, föräldrarna var ateister. Nu är hon aktuell med sin andra roman "En dåres försvarstal", om en kvinna på gränsen till sammanbrott.

Författaren Paola Pellettieri har familjen kvar i Uppsala och reser hit från sitt hem i Lund flera gånger om året.

Författaren Paola Pellettieri har familjen kvar i Uppsala och reser hit från sitt hem i Lund flera gånger om året.

Foto: Pressbild

Litteratur2025-04-13 05:00

Nyheten i korthet

  • Författaren Paola Pellettieri, uppväxt i Uppsala, har skrivit sin andra roman "En dåres försvarstal", som handlar om en kvinna på gränsen till sammanbrott.
  • Romanen utforskar den gyllene regeln "Behandla andra som du själv vill bli behandlad", vilket Pellettieri anser vara kärnan i alla religioner.
  • Pellettieri diskuterar också könsroller i litteraturen, och menar att det är svårare för kvinnor att porträtteras som excentriska och bittra, jämfört med män.

"I går försökte jag ta livet av mig." Så börjar historien i Paola Pellettieris andra roman "En dåres försvarstal." I desperation kör huvudpersonen Patricia in i en buss men överlever och söker en präst för att finna mening med livet. Hon får uppgiften att till punkt och pricka följa den gyllene regeln: "Behandla andra så som du själv vill bli behandlad".

– För mig är det självklart att alla religioner handlar om hur vi behandlar vår nästa, det är själva övningen som troende. Att det då finns så många religionskrig är obegripligt, säger Paola Pellettieri.

undefined
Paola Pellettieri är aktuell med sin andra roman, "En dåres försvarstal". Hon arbetar som copywriter men att skriva skönlitterärt beskriver hon som ett beroende.

Inför arbetet med romanen började hon med att se sig själv i spegeln och insåg skamset att hon dagligen bryter mot den gyllene regeln. 

– Det gör vi väl alla?  Man går förbi en tiggare på gatan utan att ge en peng. Hade jag velat ha en peng eller ett leende om jag varit i den personens skor? Ja, och ändå gör jag inte det. Jag pantar burkar och trycker inte på knappen för att skänka, jag tar kvittot själv.

När UNT når Paola Pellettieri sitter hon uppkrupen i soffan hemma i sekelskifteslägenheten i Lund, den stad där hon efter många flyttar slagit sig till ro. Hon lämnade Uppsala för Stockholm när hon var 21, nu är hon 53 och kallar sig fortfarande för "Uppsalatjej". Här gick hon i kyrkans barntimmar och blev troende när hon var sex.

– Vi hade högläsning ur "Barnens Bibel" och även ur Gamla testamentet, det var härliga sagor. Jag var övertygad om att jag skulle bli nunna eller balettdansös och bad till Gud varje kväll. Mina föräldrar var båda ateister, förvånade lät de mig ändå hållas, säger hon.

undefined
När Paola Pellettieri är i Uppsala älskar hon att promenera ut mot Skarholmen, i Hågadalen och i Uppsalas gamla kvarter runt Övre Slottsgatan.

Valet av titeln "En dåres försvarstal" hänger ihop med frågeställningen inför boken: "Hur jobbig får en kvinna vara?" och är en blinkning till Strindberg och hans gelikar.

Hon drar paralleller mellan Strindberg och Selma Lagerlöf. Han, en bitter, arg och excentrisk figur som ändå blev folkkär. Om Selma Lagerlöf hade betett och uttryckt sig på samma sätt hade hon inte ens blivit utgiven och framför allt inte älskad, menar Paola Pellettieri. 

– Än i dag blir det svårt för en kvinna som är den där ilskna, bittra, arga personligheten. Det ses inte som lika excentriskt charmigt som när en man beter sig på samma sätt. Kvinnor blir oftare sedda som bitchiga, säger hon.

Nu ska hon tillåta sig att stanna i idévärlden inför nästa roman. I den världen är allt ännu perfekt och njutbart, menar hon. 

– Att skriva är som knark, min drog, jag är beroende av det, säger Paola Pellettieri.

Paola Pellettieri

Arbetar som copywriter, moderator, manusförfattare och författare.

Utbildad vid Den Danske Filmskole och har en magister i litterär gestaltning från Lunds universitet.

Debuterade 2022 med romanen "Tack för matchen". 

"En dåres försvarstal" är utgiven på förlaget Romanus & Selling 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!