Man kan ställa sig frågan om varför det är så populärt att läsa om (eller för den delen titta eller lyssna på) hur folk tar livet av varandra. Själv föredrar jag det i fiktiv form även om blivit vanligare med poddar, tv och böcker om verkliga mord. Dels tycker jag att de emellanåt hänger ut offren lika mycket som förövarna, dels är det för jobbigt att veta att det handlar om verkligt lidande. Att läsa spänningslitteratur är för mig avkoppling, vilket inte hindrar att det ofta är intressant att läsa författarnas kommentarer till vår samtid, som ju många av deckarna innehåller.
Krimgenren är stor inte minst här i Norden. Danmark har flera högst läsvärda författare. I topp hamnar nog Jussi Adler-Olsen som är tillbaka med åttonde delen om Avdelning Q och kommissarie Carl Mørck i ”Offer 2117”. Som vanligt är han närvarande i nuet och fokus ligger denna gång ännu tydligare på flyktingfrågan och terrorn.
Kriget i Syrien bildar bakgrund även i Jesper Steins nya bok med trasige Axel Steen i huvudrollen. I ”Svek” får även kollegan Vicki Thomsen dela på utrymmet när en ung invandrad gängmedlem hittas mördad. Utredningen leder långt upp i säkerhetspolisen. Som vanligt spännande och initierat med fördjupade och engagerande personporträtt.
Jens Henrik Jensen fick stort genomslag med sina utmärkta böcker om Niels Oxen. Därför utges nu hans tidigare serie om polisen Nina Portland, en tuff kvinna i en hård miljö. Bra berättat av en redan då driven författare, även om det inte riktigt är Oxen-nivå på den.
Franske författaren Pierre Lemaitre var en glad överraskning. Hans böcker om den lille kommissarien Verhoeven är originella och mycket bra skrivna, inte minst senaste ”Rosy & John” där en ovanlig terrorist ställer till det.
Peter Robinson är en gammal trotjänare med sina böcker om Alan Banks. Nya, och tjugonde, ”Förödande konsekvenser” gör nog ingen besviken. Ett starkt patos mot orättvisor i samhället genomsyrar den.
Historiska deckare är en favorit när de utförs väl. ”Där inget vissnar mera” av Ambrose Parry är en sådan bok, som utspelas i Edinburgh 1847. Excellent miljö- och tidsskildring och engagerande historia.
Tillbaka till Sverige. Anna Roos är en debutant värd att uppmärksamma. Hennes ”Lika i döden” är den först av tre böcker med intrigen inspirerad av folksagor. Kejsarens nya kläder är temat i denna som utspelas i Trosa. En bladvändare med intressanta personer och driven intrig.
Viveca Sten är ju ingen debutant direkt, ”I hemlighet begravd” är tionde boken där hon avfolkar Sandhamn. Men ännu har hon glöden när hon berättar om åklagaren Nora Linde och polisen Thomas Andreasson. Hon kan konsten att få intrigen att gripa tag och det är inget undantag här.
Per Schlingmann var en av dem som formade ”De nya moderaterna”. Självklart spelar det politiska spelet en stor roll i hans böcker. I ”En omöjlig fiende” handlar det om den smutsiga kampen mellan två stora partier inför valet. Det är initierat och kunnigt om spelet bakom kulisserna, även om det inte är superbt.
Solveig Vidarsdotter och Mats Ahlstedt är duktiga lokalberättare, med en fast plats att förhålla sig till. Vidarsdotter är kvar i Jämtland i otäcka ”Rävlystnad” och Ahlstedt på Västkusten i spännande ”Upprättelsen” med Fatima Wallander kvar i huvudrollen. Båda är drivet skrivna med fokus i polisvardag och lokalfärgen är slående, men inte utestängande.