Ekerwald, föddes i Östersund 1923. Han studerade i Uppsala och debuterade som författare 1959 med "Elden och fågelungen". Under sitt långa författarskap skrev han romaner, essäer och biografier. De kretsade ofta kring existentiella frågor, filosofi och litteraturhistoria.
"Jag har säkert skrivit över hundra alster. Lagercrantz öppnade DN för mig på 1970-talet på ett lustigt sätt. Jag fick ett litet vykort från honom där han satt med ett barnbarn i knät och läste min barnbok, "Flippen rymmer", sedan erbjöd han mig att skriva för honom. Det blev en väldig massa artiklar och recensioner. Och det har blivit 56 tryckta böcker", sade han till UNT i samband med att hans poesisamling "Kallhamrat" gavs ut år 2022.
Ekerwald var en mångsidig och produktiv författare och återkom ofta till sitt hemlandskap Jämtland i sina skildringar.
2023 tilldelades han Gerard Bonniers pris på 300 000 kronor av Svenska Akademien. Han blev mycket hedrad över priset. Pengarna delade han ut som julklappar till sina fyra barn, tolv barnbarn och tolv barnbarnsbarn.
I intervjun som UNT gjorde med honom, berättade han att förmodligen inte kunnat skriva om han inte fått ett stipendium av sin forne förläggare Gerard Bonnier. Han köpte en skrivmaskin för stipendiepengarna. Som hundraåring satte han fortfarande in ett nytt papper i skrivmaskinen varje dag.
Han tilldelades även det omtvistade Jan Myrdals stora pris – Leninpriset, vilket han tackade ja till med glädje.
Ekerwald hade ett långt och djupt intresse för persisk kultur och gav bland annat ut en bok som hette "Persiska antologin" (1976) samt översatte persisk poesi till svenska.
Carl-Göran Ekerwald såg döden som en befrielse och sade till UNT:
"Tänk efter hur det ser det ut i världen, det är ingen trevlig plats att leva på längre med krig i Ukraina och kriget mellan Israel och Palestina. Det är tråkigt för mina barn och barnbarn, jag skulle önska att det såg bättre ut. Men hur gammal ska man bli? Anta att jag fyller 101, visst låter det väl lite platt jämfört med att fylla 100?