Uppsalaförfattaren Mark Vadasz har skrivit en så kallad prequel till sin roman "För vem, för vad?".
Den nya boken heter "För vem, för vad? – Början" och skildrar alltså händelser som inträffat före förra romanens händelser. I den förra boken skildras Mark Vadasz fars liv i 30-talets Budapest, vilket UNT skrivit om tidigare.
– Det är klart att det är jobbigt att få reda på att ens pappa råkat illa ut. Det gör ont i mig, sade han bland annat i den tidigare intervjun.
Nu berättar Mark Vadasz hur hans far i 13-årsåldern, mot sina föräldrars vilja, gick med i motståndsrörelsen för att han ville besegra den ungerska fascismen. Han lät judiska fångar överleva och hamnade därför i fängelse. Sedan skickades han vidare till koncentrationsläger i Österrike.
– Det som hände i Ungern på 30- och 40-talen, hur demokratin långsamt monterades ner, påminner obehagligt mycket om det vi ser i dag, i länder som Ungern igen, men också i USA, säger författaren i ett pressmeddelande.
Efter många år inom bolagsvärlden arbetar han i dag på Säkerhetspolisen. Han har tillbringat sju år i Spanien och bor numera med sin hustru i en gammal prästgård i Alunda utanför Uppsala.