Wole Soyinka, blev 1986 den förste afrikanske författaren att få Nobelpriset. Årets pris till Abdulrazak Gurnah ser han som ett bevis på att "konsten – i synnerhet litteraturen – mår bra och blomstrar, en kraftfull flagga som vajar över deprimerande aktualiteter" på "en kontinent i ständigt arbete", skriver han i ett mejl till nyhetsbyrån AP.
"Må klanen utökas", skriver han också.
Sjätte Afrikafödde
Abdulrazak Gurnah kommer ursprungligen från Zanzibar och är – Albert Camus medräknad – den sjätte Nobelpristagaren i litteratur som är född i ett afrikanskt land. Även på Zanzibar togs nyheten emot med glädje. Gurnahs romaner är ingen obligatorisk läsning i skolorna och svåra att få tag på, enligt den lokala utbildningsministern Simai Mohammed Said som för övrigt är gift med ett syskonbarn till Nobelpristagaren, uppger AP. Enligt honom är Gurnah "en av Zanzibars söner som framkallar stolthet".
"De unga är stolta"
Även Farid Hamid, en lokal historiker vars far en gång undervisade Abdulrazak Gurnah i koranstudier, talar om hur människor på Zanzibar känner stolthet över Nobelpristagaren.
– Reaktionerna är fantastiska. De unga är stolta över att han är från Zanzibar och många äldre är väldigt väldigt glada. Även jag, det här är ett nytt steg för för att få folk att läsa böcker igen efter att internet har tagit över, säger han till AP.
Abdulrazak Gurnah flydde till England i slutet på 1960-talet, efter Zanzibars fredliga frigörelse från det brittiska kolonialväldet 1963. Han tillhörde en hotad folkgrupp och tvingades lämna det nybildade Tanzania, 18 år gammal.