Alla drömmer om att skriva. I alla fall väldigt många, unga som gamla. Men hur gör man? Hur kommer man i gång? Ylva Karlssons och Katarina Kuicks Augustprisnominerade bok Skriv om och om igen riktar sig till unga i si så där högstadieåldern, men rymmer tankar, tips och funderingar giltiga för alla som vill skriva. Boken är sprängfylld med inspiration och kreativitet, både i innehåll och layout, och sprudlar nästan över i ambitionen att förmedla skrivlust.

Ylva Karlsson och Katarina Kuick är själva etablerade författare och även skrivarkurslärare och här får de användning av sin samlade yrkeserfarenhet. Teori, intervjuer och resonemang kring skrivandet förmedlas på ett lekfullt vis, men bokens bärande elementet är övningar. Kreativa och överraskande igångsättningsövningar. Det myllrar av uppmaningar i stil med "skriv en text som innehåller minst tio låttitlar" eller "skriv dagbok, men inte din egen. Låtsas att du är någon annan, en bonde på 1800-talet, en kanin i en djuraffär, ett källarspöke, en gaffel ? " Den som inte tycker sig ha någon fantasi, får med andra ord hjälp på traven här och budskapet är sympatiskt: Skriv på. Släpp självkritiken. Ha kul.

En viss mättnad infinner sig efter ett tag. Jag längtar efter det mer ? tråkiga i skrivandet. Det segdragna och arbetsamma som också hör till. Själva titeln på boken - Skriv om och om igen - skvallrar ju om den aspekten. Om att arbeta om sitt material, att mejsla fram sitt språk, gnida med orden tills de sitter. Något som är viktigt men ofta trist, och som här bara tas upp i förbifarten.
Men okej, jag förstår, boken handlar inte främst om skrivandets vedermödor utan om de mer soliga sidorna. Och som inspirationskälla fungerar den suveränt. Möjligen skulle man klåfingrigt kunna peta in ett par skiljetecken i titeln, så passar den bättre med innehållet: Skriv! Om och om igen!