Till slut sade kollegorna ifrån. När hennes sambo ringde salongens telefon hela dagarna blev det ju svårare för kunder att komma fram.
– I hans värld fanns bara han och jag, alla andra var i vägen, säger Maria Oldenstedt.
Sambon gick med på att begränsa samtalen till hennes arbetsplats men vad ingen visste var att han hade tillgång till alla Marias lösenord och sov med hennes dator under kudden. Hon kunde inte skicka ett sms utan att han läste det.
– Jag tänkte aldrig ”nu är jag i en relation där jag blir utsatt för våld”, säger Maria, när vi träffas i det nybyggda radhus utanför Sigtuna där hon bor med sina två barn.
– Den som är utsatt för psykiskt våld upplever ofta att den förtjänar det. Förövaren vill att du ska tvivla på allt du är och känner.
Över tio år efter att Maria lämnade relationen ser hon tydligt i backspegeln hur exet bit för bit tog över hela tillvaron. När de två träffades var hon bara 19 år och höll på att bearbeta ett barndomstrauma men Maria tror att vem som helst kan drabbas av den här typen av förövare.
– De är experter på att se dina drömmar och din sårbarhet.
En tid efter uppbrottet kontaktades Maria av Linda, som haft ett förhållande med samma man. Tillsammans startade de ”Psykopatpodden”, där de fördjupar sig i manipulation och våld. 2022 gav Maria ut självbiografin ”Psykopatens handbok”.
– I och med podden kom massor av mejl från personer som frågade om min förövares namn, de trodde att de råkat ut för samma person. I regel var det dock någon helt annan, men det var som att de använt samma manual, säger hon.
Hur tänkte du kring att offentligt använda ordet ”psykopat” om din förövare?
– Det är ju inte korrekt egentligen, han har ingen diagnos. Samtidigt stämmer beteendemönstret in på alla kriterier för psykopati. Få vet vem just han är och det är egentligen inte viktigt, säger Maria.
Förutom att berätta sin historia ville Maria med boken synliggöra hur svårt det är att bryta sig loss från psykiskt våld.
– När man lever i det är man fängslad. Mönstret är detsamma som i en sekt.
Utåt sett var Maria framgångsrik under sina elva år med förövaren. 2008 utsågs hon till Årets Frisör i kategorin Avantgarde. Karriären var både en räddning och en förbannelse.
– Även om jag kände mig värdelös som människa fanns det ändå något jag var bra på. Jag tappade aldrig fotfästet helt. Baksidan var att ingen såg hur illa det var, säger hon.
Om man misstänker att någon man bryr sig om är utsatt för våld i nära relation är det viktigt att visa att man finns för hen och inte ge upp försöken att umgås.
– Kom till personens jobb och ta ut hen på lunch. Förklara att du är orolig, utan att kritisera. Tänk på att hen förmodligen är väldigt trött och sliten, försök ge energi. Kontakta andra anhöriga, säger Maria.
Själv hade hon efter elva år till sist nått en punkt där hon inte orkade bry sig längre. Hon var trött på att ingenting någonsin blev bra hur mycket hon än försökte.
– Han hade hotat med att knuffa mig framför en buss men det var en risk jag var beredd att ta, säger Maria.
Resan från det destruktiva förhållandet har varit tuff och pågår fortfarande. Genom arbetet med att belysa våld i nära relationer har Maria mött åtskilliga som delar samma erfarenheter.
– Ingen jag har pratat med har ångrat att de lämnat sin förövare. Även om man bitvis mår skit är friheten värd varenda sekund, säger hon.