Jazzen mår helt enkelt riktigt bra

Skulle man bara mäta i antalet utgivna album i olika plattformar så mår jazzen fortfarande förträffligt, inte minst i Sverige, skriver Björn G Stenberg.

Trummisen Martina Almgren har spelat med de flesta. Nu ger hon ut ett nytt album i eget namn.

Trummisen Martina Almgren har spelat med de flesta. Nu ger hon ut ett nytt album i eget namn.

Foto: Malin Almgren

Musik2019-09-29 10:00

Fortfarande är det väl inte lika ofta som den stora publiken dyker upp på varje arrangemang eller ger albumen guldplattor. Men sammantaget ger det en bra bild och svensk jazz har hög kvalitetsfaktor i utlandet. Flera av krönikans musiker är nominerade till årets Jazzkatten i P2.

För säkerhets skull kallar trion Fredrik Nordström, Palle Danielsson (nominerad Jazzkatten) & Fredrik Rundqvist sitt nya album för ”Svensk standard”. Trioformatet med saxofon i spetsen och utan ackordsinstrument kan vara en vansklig tillställning. Men inte med dessa samspelade veteraner. Nordströms breda saxofontoner fyller ut bra ovanpå Danielssons suveräna basspel och Rundqvists lyhörda och ömsom drivande taktfasta slagverk. Musiken bjuder på så olika kompositörer som Lars Gullin, Jan Johansson, Georg Riedel och, ja, Alice Tegnér. Låter mycket bra!

Det gör det också om bandet La La Lars som leds av trummisen, kompositören, med mera, Lars Skoglund. Albumet ”La La Lars II” bjuder på innovativ och suggestiv musik där musiker som Jonas Kullhammar, Goran Kajfeš, Carl Bagge & Johan Berthling spelar upp. Här visar man tydligt vilken bredd svensk jazz har idag.

Det kan man också säga om Per Texas Johanssons nya album, ”Stråk på himlen och stora hus”. Hans musik tangerar konst- och folkmusik, och lite annat. Med sig har han Mattias Ståhl (nominerad Jazzkatten) och Konrad Agnas, och inte minst Rebecka Thörnqvist på ett spår. Utmanande och spännande musik som kräver ett par lyssningar innan den sätter sig. Bandet kan höras live på Stockholms Jazzfestival i oktober.

Saxofonisten Malin Wättring har etablerat sig ordentligt som en av våra bättre instrumentalister och flitigt efterfrågad. Här kommer hon på två album: ”Triple amen” med gruppen Lighthouse och ”Fabrics” med Skarin/Wättring/von Martens/Jormin. ”Triple amen” är i första hand drivet av trummisen Peter Danemo som samlade sina favoritmusiker, trumpetaren Staffan Svensson och basisten Magnus Bergström. På ”Fabrics” står pianisten Robin Skarin för musiken och basisten Donovan Martens och trummisen Christian Jormin bildar fundamentet. Och bra blev det, musik som står stadigt i traditionen men som förnyar den!

Trummisen Martina Almgren har spelat med de flesta och visat talang även som kompositör. På ”Peace of Mind” visar hon bådadera i en skön blandning tillsammans med bland andra saxofonisten Elin Forkelid. Ännu mera saxofoner blir det på utmärkte Jonas Wall som använder de flesta av sina instrument när han låter som ett storband på ”Melodies” när han tolkar ett gäng klassiska sånger. Rolig idé!

Som vanligt har tyska bolaget ACT gett ut ett knippe riktigt spännande album. Inga svenskar med denna gång dock, men några nordiska blir det dock. Finske Uppsalabekantingen Iiro Rantala har gjort en egen kalender på ”My Finnish calendar”, tolv månadskompositioner för solopiano. Intressanta fast kanske utan att sticka ut så mycket. Pianisten David Helbock är ensam han också på albumet ”Playing John Williams. Sexton spår med filmmusik. Skickligt men inte berörande.

Ackordeonisten Klaus Paier och cellisten Asja Valcic gör dramatisk och smärtsamt vacker musik i det lilla formatet på ”Vision for two – 10 Years”. Fantastiskt album, hoppas att det jobbar ihop minst tio år till! Det kan även gitarristerna Knut Reiersrud och Kalle Kalima göra. Deras album ”Flying like eagles” är ett ljus i det alltmer tätnande mörkret.

Och så lite skönsång på det. Mette Juul har lånat in två svenskar, Ulf Wakenius (nominerad Jazzkatten) och Lars Danielsson (nominerad Jazzkatten), på sitt nya skönt avskalade album ”Change”, men det är hon som är stjärnan.

Ny jazz

Fredrik Nordström, Palle Danielsson & Fredrik Rundqvist; Svensk standard (El Dingo Records/Border)

La La Lars: La La Lars II (Headspin Recording)

Per Texas Johansson: Stråk på himlen och stora hus (Moserobie)

Lighthouse: Triple amen (Birds Will Sing For You)

Skarin/Wättring/von Martens/Jormin: Fabrics (Havtorn Records/The Orchard)

Klaus Paier & Asja Valcic: Vision for two – 10 Years (ACT/Naxos)

Knut Reiersrud & Kalle Kalima: Flying like eagles (ACT/Naxos)

Mette Juul: Change (Universal)

Martina Almgren: Peace of mind (Ohyeah Records/Border)

Jonas Wall: Melodies (Apple Music)

Iiro Rantala: My finnish calendar (ACT/Naxos)

David Helbock: Playing John Williams (ACT/Naxos)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!