– Jag är lyckligt lottad som får spela det jag vill. Och dessutom trivs jag mycket bra med det omväxlande turnélivet, säger Martin Sjöstedt när vi ses på ett café i Uppsala centrum.
Martin Sjöstedt uppmärksammades i tonåren i Uppsala som en talang inom jazzen. ”Inspirerad av magister Anders Göransson i Uppsala Musikklasser, Kjell Grundström som basmecenat, Katalin Vargas som lät honom spela på Katalin redan som underårig och sist, men inte minst, alla andra väletablerade jazzmusiker i Uppsala” som det heter i pressmeddelandet.
Han kom i kontakt med stadens musikelit i genren, Ulf Johansson Werre, Lennart Åberg, Gösta Rundqvist, Bosse Broberg och flera andra. Han startade med kontrabasen, något som för en utomstående låter svårt.
– Äh, jag körde på så gott det gick, den hördes ändå så lite, säger han ödmjukt.
Ödmjuk är också ett ord man tänker när man träffar denne mångsidige musikant. Definitivt inte i betydelsen menlös, tvärtom, men det är inget förhävande eller stöddande. Han har ju annars att falla tillbaka på. Han är flitigt eftersökt av olika konstellationer i landet, både som pianist och som basist.
– Det kan ju reta en del att jag spelar både och, men jag gillar det. Och det är fantastiskt att jag kan klara mig som frilans i en så tuff bransch.
Den som menar att jazzmusiker är ett knepigt släkte och att musiken är inåtvänd och svår borde träffa Martin Sjöstedt en stund. Han förklarar och inspirerar. Det kommer inte som någon överraskning att han är förtjust i att undervisa. Han jobbar regelbundet på Musikhögskolan i Stockholm, håller sommarkurser och ger workshops och seminarier under turnéerna.
– Jag tycker att det både är roligt och oerhört viktigt. Det gäller att introducera nya generationer och ta vara på talangerna.
Det gör han även nu. Under måndagen är det ett öppet repetitionstillfälle när hela storbandet håller till I Nannaskolan. Tillsammans med Kulturskolan och Rosendahls elever och lärare och övriga intresserade, kommer Martin och Stockholm Jazz Orchestra att förmedla hur en instudering av nyskriven storbandsjazz går till. Resultatet kommer sedan att redovisas vid kvällens konsert på Katalin.
Inte minst kommer Martin Sjöstedt denna gång som komponist. Det är han som skrivit den allra mesta musiken som storbandet kommer att framföra. Det är en musik som inte minst kommit till på sena nätter, under eller precis efter turnerandet.
–Jag har tur som gillar turnélivet, inte alla gör det. Det är inget problem att komma direkt efter en konsert upp på hotellrummet och få några musikslingor i huvudet och börja skriva musik. Självklart jobbar han som nutida musik med datorprogram och andra digitala hjälpmedel. Men det är bara som hjälpmedel.
– Ingen dator i världen slår ett storband i full kraft, mmm, lyssna bara på fyra tromboner i full frihet.
Men så är det heller inte vilket storband som helst han kommer med. Stockholm Jazz Orchestra har inofficiellt kallats Sveriges landslag i jazz. Det vimlar av namnkunniga musiker ur den svenska jazzeliten i bandet, Fredrik Norén, Per “Texas” Johansson, Daniel Tilling, Karl Olandersson för att nämna några.
– Det känns ju helt makalöst att få jobba med så fantastiska musiker. Drömmen vore ju att ha ett sånt band på heltid i någon institutionsform.