Nu kulminerar Väsens jubileumsår

30-årsjubileet kunde ha börjat bättre för Väsen. Tidigt i våras skar gitarristen Roger Tallroths sönder höger tumme samtidigt som inspelningarna av albumet "Rule of 3" skulle inledas.

Vem gillar inte att titta på gamla bilder? Olov Johansson, Mikael Marin och Roger Tallroth fick se foton från konserter i Uppland genom åren.

Vem gillar inte att titta på gamla bilder? Olov Johansson, Mikael Marin och Roger Tallroth fick se foton från konserter i Uppland genom åren.

Foto: Madeleine Andersson

Musik2019-10-22 07:00

– Det var fullständigt idiotiskt. Jag skulle skiva fänkål och hade inte säkrat köksmandolinen på rätt sätt. Plötsligt var den vegetariska rätten inte vegetarisk längre, berättar Roger Tallroth med ett snett leende.

Tummen på plektrumhanden läkte och det blev ett album så småningom, inspelad i Olov Johanssons hemmastudio i Dalby sydväst om Uppsala. Det ofrivilliga uppehållet blev ändå ett av de längre i folkmusiktrion Väsens karriär. I övrigt har det ända sedan starten 1989 varit ett enda flöde av musikskapande, skivinspelningar och turnéer för Mikael Marin, Olov Johansson och Roger Tallroth.

– Som längst har vi haft uppehåll på ett par månader. Då har det berott på att någon av oss har haft ett annat engagemang, varit sjuk eller fått barn, säger Olov Johansson.

När UNT träffar de tre Väsenmedlemmarna inför jubileumskonserten i Uppsalas konserthus lördag 26 oktober får de bläddra bland arkivbilder från konserter genom åren. Bildcollaget utlöser intensiva diskussioner, igenkännande skratt och leenden.

Hur känns det att vara framme vid 30-årsjubileet?

– På ett sätt är det som om allt har skett nyss. Men när man funderar lite och bläddrar bland gamla bilder så inser man vad mycket vi faktiskt har åstadkommit och fått vara med om, säger Olov Johansson.

– Det är svårt att ta in hela volymen av 30 år. Känslan är lite som Olov säger, att allt hände i går, säger Mikael Marin.

– Jag tror att det också beror på hur man betraktar tiden. På ett sätt är allt som ett enda nu så länge vi gör det vi gör – utvecklar vår musik, spelar in skivor och åker runt och spelar, säger Roger Tallroth.

Turnerandet är ett kapitel för sig.

– Det minsta vi gjort är 30–40 spelningar per år, det mesta runt 120. Numera ligger vi oftast på 50–60, berättar Olov Johansson.

Två tredjedelar av konserterna sker utomlands. Hemsidan har uteslutande engelsk text och skivorna ges ut av ett amerikanskt bolag. Lägg därtill att låtar och album i allt högre grad fått engelska titlar. Sammantaget ger det en bild av att Väsen är större utanför Sverige än på hemmaplan. 

– Det stämmer nog att vi är mer kända internationellt, säger Roger Tallroth – även om Olov Johansson påpekar att det också finns praktiska orsaker till att den omfattande och texttunga hemsidan är på engelska.

Hur fungerar ert gruppnamn internationellt?

– Jodå, det är en bra icebreaker när vi är utomlands. Hur ska man uttala ert namn egentligen? Det får vi ofta höra, ler Mikael Marin.

Stavningen är inte heller alltid så lätt för arrangörer utomlands.

– Vi har nog fått prickarna i ä:et över alla bokstäver i namnet, möjligen med undantag för V:et, fyller Olov Johansson i.

Valet det mångtydiga gruppnamnet Väsen kräver också sin förklaring. Egentligen går allt tillbaka till den då ännu namnlösa trions första skiva 1990. Albumets omslag pryds av ett suggestivt foto föreställande Olovs kontrabasharpa men liknar också en uråldrig och måhända skrämmande ansiktsmask. 

– Vi funderade på vad skivan egentligen skulle heta och diskuterade olika sammansättningar där väsen ingick, men fick inte till det. Då ringde Micke en kväll och sa "Jag har det, plattan ska heta Väsen och inget mer", berättar Olov Johansson.

Så fick det bli. Plattan blev en framgång, och när arrangörer ringde och vill boka trion frågade de efter Väsen. Så Väsen fick bli bandnamnet också.

Väsen har spelat i Parksnäckan många gånger genom åren. Här en bild från 2009.
Väsen har spelat i Parksnäckan många gånger genom åren. Här en bild från 2009.
Väsen

Bildades 1989 och firar i år 30-årsjubileum.

Består av Olov Johansson (nyckelharpa), Mikael Marin (altfiol) och Roger Tallroth (gitarr plus ett antal andra stränginstrument).

Det tolfte studioalbumet "Rule of 3" släpptes tidigare i år.

30-årsjubileet kulminerar under Oktoberstämman på UKK med en konsert på lördag 26 oktober. Flera gäster har bjudits in, bland dem sångerskan Heidi Talbot och André Ferrari (som under flera år fungerade som en fjärde medlem i Väsen).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!