Patrik Berger växte upp i Storvreta och spelade i början av 2000-talet i obskyra band som Snuffed by the Yakuza och Bitch Hawk. Efter några år började han ägna sig åt att skriva låtar till andra och att producera – med stor framgång. Sedan över ett decennium är han tveklöst en del av den exportframgång som brukar kallas det svenska musikundret.
I början på 2010-talet inledde han samarbeten med svenska och internationella artister på högsta nivå. För ett par år sedan utnämnde det klassiska musikmagasinet Rolling Stone Patrik Bergers och Robyns "Dancing on my own" till decenniets bästa låt. En annan av hans skapelser är "I love it" som blev en jättehit med Icona Pop.
Kontrasten mot Hög sjö-projektet kunde knappast vara större. På den ep med tre låtar som nyligen släpps hörs meditativa klanger i skärningspunkten mellan progressive rock, psykedelia, jazz och folkton. En av låtarna är en avig modernisering av Eric Saties sparsmakade pianostycke "Gnossienne No. 6". Resten är egenskrivet. I slutet av januari följs ep:n upp med ett album.
– Hög sjö är något helt annat än det jag brukar göra. Det är musik som jag jobbat fram på egen hand, egentligen helt förutsättningslöst utan att veta vart det skulle ta vägen. Efter ett tag upptäckte jag att musiken drog iväg åt ett håll som jag inte hade väntat mig, säger Patrik Berger.
Plötsligt befann han sig i ett musikaliskt landskap han inte besökt sedan tonåren. Då gjorde han en del försök att skriva stämningsskapande instrumentalmusik innan det blev pop och rock för hela slanten.
– Jag trodde nog att jag lämnat den musiken bakom mig, men dörren var tydligen inte helt stängd, säger Patrik Berger.
I botten finns också den musik han hörde som liten grabb hemma i Storvreta: naivistisk och originell barnmusik av artister som James & Karins "Djurens brevlåda" och Jojje Wadenius "Kalles Klätterträd". Organisten Bo Hanssons egensinniga musik är en annan inspirationskälla.
– Hög sjö-projektet är en skön kontrast till det jag oftast gör i studion. Jag är en sån person som behöver testa nya saker, annars blir jag uttråkad.
Den instrumentala musiken gör han gärna live. Närmast väntar en konsert med organisten Merit Hemmingsson på Kulturhuset i Stockholm (7 december). I vår är siktet inställt på en spelning i Uppsala.