Storbritannien håller verkligen liv i sin historia, till skillnad mot vad vi trots allt gör här i landet, på gott och ont. Storsäljande Conn Iggulden flyttar hem berättandet efter långa utflykter i romarriket och hos mongolerna. Nu handlar det om Rosorna skrig i ”Stormfågel” (Albert Bonniers Förlag). Han har själv sagt att han slogs av likheterna mellan fantasyromanen ”Game of thrones” och det långa kriget om kungamakten i 1400-talets England. Här kommer så den första delen om hur släkterna York och Lancaster föröder landet i ett långt inbördeskrig. Välskrivet och spännande, och inte lika frossande i våld som övriga.
Bernard Cornwell fortsätter i sin sjunde bok ”Den hedniske krigaren” (Bazar) om striderna mellan daner och saxare i 800-talets England, med sin hjälte Uthred i spetsen. Denne svärdsvingare lämnar som vanligt ett antal lik efter sig när han slåss främst för sig själv, men också för att reda sig i ett land i kaos efter kung Alfreds död. Som ett slags pojkböcker för vuxna män, välskrivna men väl mycket våldsfixerade emellanåt.
Simon Scarrow håller fast vid sina Asterix & Obelix, fast tvärtom, i ”Konspirationen” (Historiska Media). Cato & Macro är romerska soldater med en förmåga att dras in maktens intriger på hög nivå under kejsar Claudius regerande. Nu är de tillbaka i Rom efter en lång sejour i Britannien och Egypten, och förstås indragna i ett et kuppförsök mot kejsaren. Deras snillrikenhet (Cato) och råstyrka (Macro) ställs återigen på prov i ett spännande, initierat och småhumoristiskt äventyr.