Roman
Jens Liljestrand
Befrielsen
Albert Bonnier förlag
I maj 1945, för 80 år sedan, var nazismen krossad, Hitler död och de allierade förhandlade med tysk militär om formaten för kapitulationen. Danmark var den komfortabla "gräddfronten", dit tyska soldater skickades för att vila upp sig från det riktiga kriget. Fridsammast av alla tyskockuperade områden var Bornholm: semesterön i Östersjön, sydväst om Skåne.
Jens Liljestrands roman inleds när en ung, svensk läkare kämpar för att rädda livet på en kvinna som drabbats av blödningar efter en förlossning. Runt honom har alla på sjukhuset släppt allting för att fira befrielsen. Det här är ramarna för romanen. Den svenske läkaren är illa sedd av kollegorna på sjukhuset. Svenskarna har varit medlöpare under kriget; nu är nya tider på väg. Bornholms tyska garnison ska kapitulera, så fort britterna har kommit. Befrielsen är bara dagar bort.
Men britterna kommer aldrig. Befrielsen blir inte fred. Bornholm bombas av sovjetiskt flyg. Gränserna mellan motstånd, medlöpare och krigsprofitörer visar sig vara suddiga. Freden blir mer skrämmande än kriget. Jens Liljestrand skildrar krigets och smärtans fasor med en närmast kirurgisk precision. Det här är en blodig berättelse.
Jens Liljestrand har använt en ganska okänd period i Nordens historia för en både bildande och spännande roman. Romanen blir något av en katalog över smärta och ångest. Bomber över fridfulla strandhotell, tortyrscener och råa övergrepp. I centrum – längtan efter kärlek och bekräftelse och vad vi är beredda att göra för att uppnå det.