Kammarmusikföreningens sista konsert i en framgångsrik säsong presenterade 2009 års stipendiat, harpisten Stina Hellberg, dels solo, dels i duett med sin första harplärare, Gertrud Schneider, välkänd både som instrumentalist och pedagog. Det omfattande programmet hade inslag från fem sekler, från engelsmannen John Dowland född 1563 fram till norrmannen Ketil Björnstad född 1952. Många av inslagen var transkriptioner för harpa. Musik direkt för instrumentet skrevs ofta av kompositörer som själva var harpister.
John Dowland komponerade i första hand för luta, men hans Melancholy Galliard framfördes av Stina på den s.k keltiska harpan och hon visade omgående sina utomordentliga talanger. Ett känt exempel på harpisten som tonsättare är irländaren Turlough O'Carolan . Han gav ofta sin musik namn som visar ursprunget: Carolan's Concerto, Carolan's Quarrel with the Landlady eller Carolan's Dream som alla framfördes av Stina tillsammans med ett stycke med titeln Mrs Maxwell.
Kompositioner av Bach och Händel har också inspirerat till transkriptioner - Händels variationsverk Passacaglia känner säkert många igen som ett klaverstycke. Ludwig Spohr däremot skrev direkt för harpa. Solist fanns i familjen: hustrun ansågs vara virtuos på instrumentet. Stina övergick nu till den betydligt större konsertharpan och framförde mycket skickligt hans högromantiska Fantasia i c-moll.
Fem franska tonsättare stod närmast på programmet: Ravel, Debussy, Jolivet, Pierné och Tournier. Av dessa var den sistnämnde själv harpist. Hans Prélude no 4 framfördes av Stina och Gertrud i härligt samspel. De fortsatte tillsammans i Granada, första satsen i Suite Espagnol av spanjoren Albeniz.
Sist på programmet något helt annat: Björnstad och amerikanen Chick Corea, den berömde jazzpianisten som i Crystal Palace skapat ett skönt meditativt stycke musik, vackert återgivet av stipendiaten Stina. Även Björnstads bidrag Floating och The Sorrow in her Eyes inspirerar till stillhet och meditation. Applåderna gav ett extranummer, Body and Soul som säkert få har fått avnjuta som musik för harpa. I konsertpausen meddelades att Uppsalabördige Håkan Quennerstedt utsetts till Kammarmusikföreningens stipendiat för 2010.