Konst
Jan Lööf: Originalillustrationer
Bror Hjorts hus
29 mars–8 juni
Jan Lööf, 84, är en illustratör och författare flitigt läst av flera generationer. 1966 debuterade han med boken "Morfar är sjörövare" på danska förlaget Carlsen och tillsammans med genombrottsboken "Sagan om det röda äpplet" från 1974 hör den till klassikerna. Precis efter att Jan Lööf gått ut Konstfack 1964 gjorde han de skisser i tusch som blev förlagor för illustrationerna till "Morfar är sjörövare" och som visas bland många andra illustrationer i utställningen. I dessa skisser träder den säkra linjeföringen fram i de svarta konturerna som är Jan Lööfs signum. Utöver tusch är det penna, gouache och akvarell som är hans material och konturerna är det som i illustrationerna läggs till sist.
I Jan Lööfs detaljrika bilder återkommer karaktärsdrag i en säregen stil. Han är mån om perspektiv och rumslighet och att bygga bilderna liknar han vid att möblera ett dockhus. Mycket i hans bildvärld är också präglat av hans uppväxt under 40- och 50-talen med arketypiska föremål, egendomliga uppfinningar och sympatiskt stereotypa karaktärer. Han skriver och skapar bilder för sin inre tioåring, berättelser som snabbt förflyttar vardagen in i fantasins äventyr men likväl alltid slutar med att åter befinna sig bland det välbekant trygga.
Av Lööfs omfattande produktion återstår få original. Utställningen rymmer trots det en mängd bilder från olika perioder i fritt urval av museet. Här finns bilder ur bland andra "Bergtrollens nya hem" från 1976 och de senare "Ta fast Fabian" och "Pelle i djungeln". Bilderna utgör en del i en process där boken är resultatet. I utställningen står bildspråket i fokus men för att belysa bilderboken som konstform, har texten inte helt uteslutits – i läshörnan finns alla böcker att bläddra och läsa i.
Den av så många omtyckta "Sagan om det röda äpplet" är en av de berättelser vars originalbilder inte överlevt. Genom utställningens gestaltning där scenografi lyfts ut ur böckerna kan i alla fall ett besök göras i Olssons frukthandel, i vilken boken inleds. Även Pelles trädkoja skjuter upp mitt i utställningsrummet i den djungel som utgör fond för bilderna om berättelsen om Pelle. Här kan man bokstavligen beträda Lööfs trivsamma värld för en stund.