Netflix-serien ”Mindhunter” tillhör det mer sevärda i rutan när det gäller kriminalserier med verklighetsbakgrund. Det jobb som FBI-agenterna Bill och Holden gjorde när de intervjuar dömda seriemördare för att få en psykologisk profil som skulle hjälpa till att förhindra sådana brott är värt all beundran. Inte minst tog det hårt på deras egna psyken. Se den gärna!
Något liknande kan man uppleva själv när man läser den amerikanske kriminologen Christopher Berry-Dees bok ”Seriemördare”. Originalupplagan kom redan 2003, men detta är första utgåvan på svenska. Berry-Dee intervjuar även han inspärrade brottslingar, alla djupt störda. Ett par av dem ovanligt nog kvinnor. Det är en djupt deprimerande, men intressant läsning, att se deras egna krystade förklaringar till varför det blev som det blev. Svåra barndomar är frekventa men absolut inte helt förklarande, liksom utsatthet för egna övergrepp. Jag får en fadd känsla i munnen efter att läsa om dessa mördare och sorg förstås över deras offer, som ofta bara varit på fel plats vid fel tillfälle.
När det gäller seriellt mördande så kommer ju ingen i närheten av de tyska nazisternas systematiska avlivande. Volker Kutscher skildrade skickligt den spirande framväxten i ”Babylon Berlin: Den våta fisken”, som också blev en utmärkt tv-serie. I ”Babylon Berlin: Den stumma döden” fortsätter han att berätta från 30-talets Berlin. Det är den djupt plågade men hängivna kommissarie Gereon Rath i huvudrollen även nu och berättelsen är lika fängslande denna gång. Kutscher är också en så språkligt begåvad författare att det bara flyter på, en mästare på både dialoger och miljöer. Fint översatt av Ola Wallin.
Till skillnad mot Sverige, Norge och Danmark så har inte Finland någon större deckarproduktion, åtminstone inget som når hit. Kommer det någon spänningsroman så har den ofta anknytning till något av världskrigen. Så också ”Farans år 1948” som handlar om Finland i kläm mellan stormakterna. Moskva underbygger ett kommunistiskt maktövertagande, och USA ger sig in i leken. Däremellan finns agenten Jan Seger. Författaren Patrik Berghäll kan sin historia och vet hur man får till spänningen samtidigt.
Även flitigt produktiva Denise Rudberg använder andra världskriget som fond till sin ”Det första chiffret”. Den utlovas som första delen i en serie så vi lär möta Signe, Elisabeth och Iris även i kommande berättelser. Här möts de tre så olika matematiskt överbegåvade kvinnorna för första gången och får anställning i Försvarets dechiffreringsenhet. Det är lättsamt skrivet och en aning kavat, men på det hela både intressant och läsvärt.
Infiltratörer är en populär skara i fiktionen. Man måste vara mycket speciell för att våga sig på något sådant. Det är också kriminalinspektören Isabella Knyckare i den spännande ”Infiltratören” av begåvade Lotta Luxenburg. Det startar med en husbil över kajen, med tolv lik i lasten ...
Den utspelas i Stockholm, den förstås vanligaste platsen för brott i svensk spänningslitteratur. Men annars är spridningen stor, snart sagt varje plats med självaktning har sin ortsdeckare, oftast habilt skrivna utan att sticka ut ur mängden. Det är bra miljöskildringar men intrigerna håller inte alltid samma höga nivå.
Anna Ihrén har tidigare avfolkat Smögen men låter denna gång i ”Maskmakaren” sina huvudpersoner verka i Göteborg och viss mån Stockholm. Morden sker i samband med Göteborgs stundande 400-årsjubileum. Bra hantverk.
Kamilla Oresvärd har mutat in det lilla samhället Vargön för sina historier. Första avsnittet med åklagaren Mona Schiller i huvudrollen heter ”Brudslöjan” och kom våren 2019. Nya ”Älvdansen” är helt okej men inte riktigt i samma klass. Slutet känns väl överkonstruerat för att riktigt tar på allvar.
Ännu en duktig brottsutredare bjuder Anna Bågstam på i ”Skuggspelet”. Harriet Vesterberg ska leta efter sin bästa väninna samtidigt som det drar ihop sig till EU-toppmöte i Landskrona. Klassisk intrig i flera spänningsromaner, så inte särskilt originellt men fint hanterad av författaren.
Samuel Karlsson fortsätter med sin sammansatta huvudperson Jessica Jackson (polis som vill starta mikrobryggeri) i ”I mördarens skugga”. Även denna gång står Mörkö i centrum. Flera mord begås och spåren leder allt närmare Jackson själv samtidigt som hennes knepiga pappa anländer hem efter många år. Välskrivet och spännande utan att vara speciellt.