Hundraårsminnet av första världskrigets start har uppmärksammats ordentligt i år och vartefter kan man säga att det fått sin rättmätiga plats i historien, inte bara en blek föregångare till det mycket mer omskrivna andra världskriget. Första världskriget är verkligen det tjugonde århundradets urkatastrof, vars fatala följder vi lider ordentligt av fortfarande, det är bara att ta kriget i Syrien som ett exempel. Segrarmakternas gränsdragningar, snabba penndrag på papperet utan hänsyn till verkligheten, blev förödande för fortsättningen.
Inte minst har svenska författare gett sig in i historieskrivningen. Främst förstås Peter Englund som gjorde den bästa boken med sin påbyggda ”Stridens skönhet och sorg – 1914”. Han ska släppa en ny för varje krigsår.
Klas-Göran Karlsson, professor i Lund, tar ett samlat grepp om det hela med sin bok med den prosaiska titeln ”Urkatastrofen”, med undertiteln ”Första världskrigets plats i den moderna historien”. Han beskriver både krigets förlopp och dess fortsatta verkningar. Han visar också tydligt på de många orsaker varför det andra världskriget kommit att skugga det första, och han gör det förstås både kunnigt och övertygande. Här finns en hel del att hämta även för den inläste på historien.
Uppsala bidrar med ett ingående perspektiv på starten av kriget, ett ganska förbisett sådant, nämligen stoltheten hos den österrikiska aristokratin och monarkin. Andreas Danielsen är utbildad här och numera stationerad av UD i Budapest, men har bott i Wien i flera år och det är där hans fokus ligger.
På omslaget av ”Hederskriget” ses två till synes jovialiska herrar småle mot varandra 1912. Det är dock två av världens farligaste män, kejsare båda, Wilhelm av Tyskland och Frans Josef av dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Främst den senare, kallad den högste byråkraten, får här bära ett tungt ansvar. Danielsen går bortom de gängse förklaringarna och lägger lite kontroversiellt skulden på dennes hederskänsla. Efter mordet på hans fredlige brorson Franz Ferdinand i Sarajevo 1914 var det omöjligt att backa utan att förlora ansiktet. Hellre då förlora allt och dra med sig miljoner i fallet. Mycket läsvärt!
Det är också David Olusogas & Casper W Erichsens ”Kejsarens förintelse” som skildrar tyskarnas folkmord i vad som idag är Namibia, en nätt förövning på Förintelsen 60 år senare. De var i gott sällskap men visade sig kanske vara bland de värsta även här. Skrämmande läsning, men en viktig pusselbit i förståelsen av Nazi-Tyskland.