Sakprosa
Johannes Klenell
Bananrepubliken Sverige
Natur & Kultur
Begreppet bananrepublik får kanske många att tänka på korrupta regimer i tredje världen. Men Johannes Klenell menar att det forna lagomlandet Sverige på bara några decennier har blivit just en sådan.
Någon regelrätt definition på vad som utmärker en bananrepublik i den form han syftar på ger inte författaren. Men i baksidestexten ställs frågor om hur nepotism, korruption, vänskapsband och affärsrelationer förvandlar svensk politik, samt vilkas intressen våra folkvalda egentligen tillvaratar.
Sverige har förvandlats från folkhem till en avreglerad stat där vård och skola sålts ut till privata aktörer med vinstintressen. Till saken hör gnisselfria svängdörrar mellan att ha politiska uppdrag och sådana för pr-byråer. Göran Persson fick, som bekant, en hel del kritik då han 2006 gick från att vara statsminister till att snart därefter börja arbeta för pr-byrån JKL. Johannes Klenell menar att fenomenet legitimerades genom Perssons agerande och att det sedan dess har vuxit. Bristen på transparens blir ett problem. Vems ärenden går egentligen den folkvalde? Och är det okej att en politiker driver igenom privatiseringar för att sedan tjäna stora pengar som ägare till, eller konsult inom, ett välfärdsföretag?
Många svarar nog nej och undrar vad som händer när vinsthungriga företag tar över vård eller skolor. Johannes Klenell pekar ut hyvlandet av kostnader som vanligaste metoden för att skapa vinst, i fallet skolor genom fler elever per lärare och mindre lokaler.
Sverige är litet, det finns en så kallad politisk adel. Politiker är gifta, eller har nära band, med andra politiker eller lobbyister. Ännu en dimension i risken för jäv syns i Johannes Klenells granskning av Carl Bildts gode vän Peje Emilsson som grundat pr-byrån Kreab, opinionsinstitutet Demoskop och Kunskapsskolan. Friskolornas Riksförbunds påstående att det finns "brett stöd för friskolornas vinster" grundar sig på Demoskops undersökningar.
Johannes Klenells exempel blir gestaltande men ibland längtar jag efter mer analys. Däremot lyckas han skapa överblick. Vägen framåt, mot återerövrad demokrati, går enligt författaren via regleringar i form av lobbyregister och hårdare karensregler för att få byta stolar. Men också genom att stänga ute aktiebolag från välfärden. Medvetenhet hos allmänheten ska heller inte underskattas. Att sätta tänderna i Klenells bok är en god början.