Roman
Bilan Osman
Det var bättre förr
Norstedts
År 2025. Leyla och Liam går på samma högstadieskola och oroar sig båda över utvecklingen på sin hemort Vallön. Han över att invandringen ökat, hon över att nazismen gjort det. I tillbakablickar får vi möta Fadumo som kommer till Sverige från Somalia på 1990-talet och blir vän med Helena, en sällskaplig svensk kvinna.
Helena blir då extremt upprörd och förvånad när hon stöter på högerextrema åsikter. Men bara drygt 30 år senare är dessa åsikter betydligt mer normaliserade i Sverige. Något som inte minst märks när en kille i Leylas och Liams klass mördas.
Vad skapar egentligen en skolskjutare? Hur radikaliseras en person till nazist? Och vad är det för tendenser i samhället som kan ligga bakom? Journalisten Bilan Osmans debut "Det var bättre förr" ger mycket intressanta svar på dessa frågor.
Skolskjutaren framställs här inte som ett monster utan som en alldaglig person och det är särskilt intressant att se hur ointresserad personen ifråga i början är av frågor som mångkultur. Bilan Osman lyckas också mästerligt knyta ihop alla berättelsens trådar och låter radikaliseringen ske stegvis så att man verkligen ryser när de sista bitarna av berättelsens pussel läggs på plats.
Resultatet är en mycket välskriven roman som ger förståelse för hur det är att konstant bli utsatt för rasism, och som visar hur media och politiker blir medskyldiga till våldsdåd när de oreflekterat för vidare de högerextremas narrativ.