Skräckmästaren sätter punkt för sin deckartrilogi

"Anden i maskinen" avslutar John Ajvide Lindqvists Millenium-fortsättning. En på alla sätt skicklig och spännande deckare.

John Ajvide Lindqvist slog igenom 2004 med debuten "Låt den rätte komma in". Sedan dess har han har publicerat en stor mängd romaner och novellsamlingar.

John Ajvide Lindqvist slog igenom 2004 med debuten "Låt den rätte komma in". Sedan dess har han har publicerat en stor mängd romaner och novellsamlingar.

Foto: Thron Ullberg

Recension2025-04-11 10:58
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Deckare

John Ajvide Lindqvist
Anden i maskinen
Ordfront förlag

Med "Anden i maskinen" sätter John Ajvide Lindqvist punkt för trilogin som från början var tänkt som en fortsättning på Stieg Larssons Millenium. Kontraktet gick i stället till Karin Smirnoff, så där stod han nu med en fyllig skiss till en bra story med ett spännande persongalleri. Resultatet blev alltså trilogin Blodstormen, som inleddes med "Skriften i vattnet", fortsatte med "Rummet i jorden" och som nu avslutas.

Författaren demonstrerar här att han inte behöver troll och zombies för att berätta en engagerande skräckhistoria. I "Anden i maskinen" blottlägger han vår skräck för det främmande, det våldsamma, det obegripliga, teknologi utom kontroll. Här är det vi-mot-dem-skräcken som manas fram. Två terrordåd i Stockholm med tjogtals döda. Och parallellt med våldet – tonårskänslor, sårig skilsmässoångest, mänsklig svaghet och storhet. Jag fäster mig särskilt vid John Ajvide Lindqvists förmåga att fånga den destruktiva mänskliga osäkerheten; vår oförmåga att faktiskt tala med varandra, och lyssna.

Alltså – det här är en bra deckare, god läsning, spännande på alla sätt. Utan reservationer. Men vem ska sjunga liv i sjöjungfrurna och zombierna om inte John Ajvide Lindqvist gör det? Vem ska göra det övernaturliga till en självklarhet i Norrtälje och Blackeberg? Kanske har det känts befriande för författare att slippa mana fram stadshuldror och tulltroll i sitt skrivande. Men vi har så mycket verklighet i världen nu för tiden. Vi behöver lite andevärld och oknytt som förklaringar till att allt är så djävligt.