Fogerty hade trögstartad publik
John Fogertys publik är inte döende, bara ovanligt trögstartade, konstaterar Andreas Jakobsson.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Apropå Sweden Rock Festivals framgångar genom att boka gamla 80-talsband har det skrivits mycket om att nostalgi säljer bättre än nyheter. Det gäller förstås bara om de gamla fansen inte börjat dö av - eller åtminstone är för trötta för att resa sig från tv-soffan en fredagskväll. Hovet utnyttjas bara till hälften, men är ändå inte utsålt.
På scenen är det mer livat än nedanför. John Fogertys Swamp rock - som är en slags blues, men samtidigt nästan en käck motsats till blues - är svår att sitta still till och han är generös med gamla hits. Redan under första halvtimmen hinner han avverka en rad gamla Creedence Clearwater Revival-låtar som Bad moon rising och Who'll stop the rain.
Genom hela John Fogertys solokarriär har hans musik påmint om CCR:s, vilket är logiskt eftersom han skrev det mesta materialet i gruppen. Ändå känns det som att det är först i och med senaste albumet, med namnet Revival och en låt med titeln Creedence song, som han riktigt förlikat sig med sin gamla grupp. Förutom en halvtimme i mitten där det stundtals växlar mellan kluckande country och 50-tals-rock 'n' roll är det som att lyssna på en greatest hits-skiva live. När de svarta skyltarna med den gula texten "Revival" tänds fattas det bara två ord för att cirkeln helt ska slutas.
Down on the corner får också större delen av publiken att resa sig och dansa lyckligt i bänkraderna, vilket visar att John Fogertys fans inte alls är döende. Bara ovanligt trögstartade.
MUSIK
John Fogerty
Hovet, Stockholm, fredag 23 maj
John Fogerty
Hovet, Stockholm, fredag 23 maj