Gör Bach mer levande än andra
När det slovenska industrisyntbandet Laibach tolkar Johann Sebastian Bachs mytomspunna verk Die kunst der fuge känns det levande och lite hjälplöst, enligt Andreas Jakobsson.
Foto: Nina Leijonhufvud
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Laibachs fria tolkning av verket ger inga svar på dessa frågor, men visar hur det skulle kunna ha låtit och sett ut om det var skrivet av ett östeuropeiskt syntband på 2000-talet. Första halvan av Uppsalakonserten slingrar sig musiken fram i ett meditativt lugn, med en krypande obehagskänsla lurande i bakgrunden. På två stora filmdukar projiceras bilder av maskinhjul som snurrar, nålar i närbild och bildspel med Bachs huvud i olika mönster.
Efter några sekunders paus i mitten tar konserten fart och det börjar på allvar kännas som att Bachs musik trasats sönder i den industriella revolutionens kugghjul och världskrigens kulregn och kommit ut som hoplappade rester av sitt forna jag. Samtidigt mer levande än mer klassiska tolkningar av verket. Skapandet och omskapandet händer här och nu istället för trehundra år sedan.
Att Laibach för vidare mystiken kring Die kunst der fuge känns också logiskt. Slovenerna är omhöljda av ungefär lika mycket mystiskt skimmer. Att medlemmarna börjat ställa upp på fler intervjuer de senaste åren har heller knappast skingrat dimridån eftersom de ger märkliga och svävande svar på frågorna allra helst vill ha svar på. Som hur de egentligen ställer sig till att många tolkar deras budskap som fascistiska. I en intervju från 2007 säger de själva att "alla tolkningar av Laibach är rätt" och att "Laibach är tillräckligt stort för att rymma motsägelser".
Den breda massan i Västeuropa har dock aldrig tagit deras lek med totalitära ideologier på allvar. Här är de mest kända för sina covers av poplåtar som Let it be och The final countdown, som i Laibachs tolkningar kläs i en brutal ödesmättad musikdräkt.
Männen, som på scenen styr konserten med hjälp av syntar, laptops och ett trumset känns dock påtagligt alldagliga och ofarliga. Hjälplöst fångade och små när de med maskinernas hjälp gör sitt bästa för att omforma en del av musikhistorien.
MUSIK
Laibach
Konserthuset, Uppsala
Fredag 13 februari
Laibach
Konserthuset, Uppsala
Fredag 13 februari