Reservplan med gott resultat

Trots ändrat program blev det en ytterst väl utförd konsert, anser Anders Bragsjö.

Konsert2007-07-02 20:40
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Musikveckans första konsert skulle vara en minneshyllning till den för 300 år sedan avlidne kompositören Dietrich Buxtehude med Göteborg Baroque som instrumentala och vokala medverkande. Kvällen innan insjuknar göteborgarnas ledare, och Stockholms Barockorkester liksom organisten Ligita Sneibe blixtinkallas och får snabbt sätta ihop ett ersättningsprogram. Det är till stor heder för såväl arrangörer som medverkande att man så fort kunde sätta samman ett fungerande - om än annorlunda - konsertprogram.
Ligita Sneibe inledde från kyrkans stora orgel med tre verk av just festföremålet Buxtehude, utförda med onödigt mycket register- och manualskiften men med elegant frasering. En musikalisk bataljmålning av anonym barocktonsättare fick ge en blandat tonmålande och toccataliknande avslutning på avdelningen ren orgelmusik.

Musikerna ur Stockholms Barockorkester visade via en samling barockverk att man kommer långt med "man tager vad man haver". Buxtehude - lärlingen Johann Sebastian Bach stod i centrum, och allra roligast blev ett "Bach-medley" med mycket originella tolkningar. Vad sägs om en tvåstämmig Invention för klaver spelad på violin och fagott eller ett långt "tema" ur en Flöjtsonat utförd av pizzicatospelande kontrabas? Fyra stycken blandad originalitet och konvention där enda minustecknet var stundtals tveksam intonation.
På tisdag skall stockholmarna demonstrera sambanden mellan 1700-talets konstmusik/pardans/folkmusik. Jag undrar om vi inte fick en försmak av det när man spelade tre av Andreas Höök nedtecknade "konstdanser", här i arrangemang för de sex musikerna. Mycket intressant och hörvärt, följt av fyra variationer över given basgång, där i synnerhet den sista variationen var mycket medryckande i sitt accelererande tempo.
Till sist samarbetade ensemble och organist i ett framförande av den klassiska slutkoralen Jesu bleibet meine Freude ur en kantat av J S Bach. Ensemblen fick vara orkester, orgeln fungerade som koralsjungande "kör". Trots onödigt högt tempo var det en vacker avslutning på en, med tanke på omständigheter och avsaknad vokalmusik, ytterst väl genomförd konsert.

ÖSTHAMMARS MUSIKVECKA
Börstils kyrka
Stockholms Barockorkester
Ligita Sneibe, orgel