Välgjord nostalgi med Whitesnake
Andreas Jakobsson såg en väl genomförd nostalgifest med Whitesnake på Hovet.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att döma av reaktionerna på materialet från senaste albumet hänger dock de trogna fansen, som nästan lyckas fylla en tredjedel av Hovet, med även med i bandets nutid. De kan dock inte mäta sig med äldre sånger som Love ain't no stranger och Is this love, där det knappast går att höra Coverdales sång för alla som gastar med.
Ett problem med Whitesnake är att de aldrig har varit extremast på något plan. Inte hårdast, inte farligast, inte bästa instrumentalisterna, inte röjigast. Bandmedlemmar har bytts ut på löpande band men David Coverdale har kryssat sitt skepp av familjehårdrock åt samma trygga håll genom åren. Därför blir det också svårt att dra någon av bandets egenskaper till sin spets utan att det som är typiskt Whitesnake skulle gå förlorat. Det kunde annars ha kompenserat det faktum att hitlåtarna känns väl gamla nu.
Ett tröttsamt försök att bli de mesta instrumentgnidarna görs i mitten av konserten när Reb Beach och Doug Aldrich utmanar varandra på en gitarrsoloduell som aldrig tycks ta slut. Det följs upp av mördande långt och segt trumsolo signerat Chris Frazier och ett 15 minuter långt ofokuserat mellansnack av sångaren.
Efter det kan inte ens David Coverdales viftande med sitt trollspö bestående av ett juck- och svingvänligt mickstativ väcka konserten till liv. Tills Here I go again kommer och Hovet exploderar av lycka. Den största högtidsstunden blir dock den akustiska versionen av Deep Purples Soldier of fortune som får till och med alla skräniga nostalgiker att vara tysta i några minuter.
MUSIK
Whitesnake
Hovet, Stockholm, tisdag 16 december
Whitesnake
Hovet, Stockholm, tisdag 16 december