Världsutställning av glas på Steninge

Grandiost strama skulpturer, klingande spel av slingrande laboratorierör, blå planeter, folk­lorekitschiga lamp­kronor och skor som är fiskar — det är ingen ände på glaskonstnärers fantasi.

Kultur och Nöje2005-05-07 12:02
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I samband med sitt 300-årsjubileum inviger i dag, lördag, Steninge slott sin tredje världsutställning i glas. Den som har ett fett bankkonto har alla möjligheter att förköpa sig på konstverk i hundratusenkronorsklassen. Men även den med tunn plånbok kan hitta till exempel en mångproducerad blå planet att meditera kring.
Josh Simpson heter glaskonstnären från Massachusetts, som är lite av utställningens medelpunkt och den ende av utställarna som ska hålla föredrag om sin konst. Detta i morgon, söndag.

Det är han som gör planeter. Inte på grund av att hans hustru är astronaut och verkligen har sett jorden uti­från rymden två gånger på 90-talet, utan ändå.
— Cady och jag hade inte ens träffats när jag gjorde mina första planeter, säger han.
Han var engagerad i ett pedagogiskt program, där skolbarn skulle besöka en glaskonstnär.
— Men ungarna var inte intresserade av att se hur vaser kommer till. Så jag började göra glaskulor till dem.
Av glaskulorna blev planeter, av planeterna en succé, som håller i sig genom årtiondena och nu har nått Steninge.
— Sfären är den enklaste formen. Jag fyller den med komplicerade figurer. Ser här: ett litet rymdskepp i atmosfären kring planeten, säger Josh Simpson och berättar att det tar en timme — men också 25 år i utvecklingstid — att göra en planet.

Uppsalakonstnären Teymor Zarré visar dels en bildsvit i färgat glas och spegelglas, i en mer än tusenårig persisk mosaikteknik, dels ett från taket hängande vindspel, som besökare gärna stannar vid för att pilla försiktigt och lyssna till klangen.
— Allt är laboratorierör från Uppsala universitet, säger Teymor Zarré, som har värmt och format rören till ett stort rörligt musikinstrument.
Uppsala är representerat också av Marianne Lind, som fotograferat ljus genom glas och visar sina bilder kopierade på canvas. Ett poetiskt måleri med kamera och dator.
En blå sko som är en fisk — eller om det är tvärtom — lockar många besökare att fnissa glatt. Mannen bakom skofisken är Kjell Englund, välkänd formgivare vid Boda glasbruk.
En jättelik glasmobil med titeln Existential Crosswords Unborn Dreams (existentiella korsord ofödda drömmar) har Richard Rackham, engelsman i Bå­stad, skapat. Många beund­rar de måleriska tonerna i glassfärerna. Och undrar vad som skall födas ur det centrala ? ägget?

Uppsluppet och färgglatt, genomskinligt och svalt, smått och detaljerat, stort och magnifikt — Steninge har lockat 50 internationella glaskonstnärer att ställa ut och håller kvar deras verk ända till och
med 25 september.