4 x historiska deckare
Björn Stenberg om fyra historiska deckare - från undersökningarn i CSI-stil till Sveriges behandling av resandefolket och romer.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Skotske författaren Nick Drake visade med sin debut Nefertiti att han både behärskar egyptologi och har en fängslande berättartalang. Hans forntida "kommissarie" Rahoteb visade sig vara en både skicklig och sympatisk huvudfigur. I den nya spänningsromanen tar Drake/Rahoteb sig an ett nytt mysterium och gör en fascinerade historia av den. Det handlar om den mytomspunna Tutankhamun vars grav hittades vid förra sekelskiftet.
Den skilde sig från andra liknande fynd från samma tid både genom sitt rika innehåll - den hade inte plundrats - och den sammansättning av föremål som fanns där. Av detta har blivit en lika spännande som bildande roman, även om förstås en och annan anakronism slinker med.
Ariana Franklin: Dödens labyrint
"En dum man - det farligaste djuret av alla". Huvudpersonen Adelia Aguilar skräder inte orden när hon tvingas stå tillbaka i ett 1100-tal som påminner mycket om vårt eget sekel. Hon är ändå utbildad doktor och har lärt sig att undersöka ett mordoffer i bästa CSI-stil. Kung Henrik II:s officiella älskarinna hittas mördad i sitt torn, omgivet av en smått ogenomtränglig labyrint. Adelia tvingas stanna ännu längre i England och blir insnöad i ett kloster - tillsammans med mördaren. Men vem är det?
Ariana Franklin blandar den klassiska pusseldeckaren med historia och "modern" brottsplatskunskap. Hon kan sina saker och vet hur man berättar en så fängslande historia att sidorna nästan bläddrar av sig själva.
Annika Alm: Ohyra
Sverige har ett antal saker att göra upp med i det förflutna. Behandlingen av romer och "resandefolket" (på den tiden kallade tattare) är en av dem. I sin andra bok med kriminalinspektör Ingela Lund som huvudperson låter Annika Alm spåren av mordet på en pensionär gå långt tillbaka i denna olustiga nutidshistoria av osunda fosterhemsplaceringar, självsvåldiga läkare och en tidig social ingenjörskonst.
Det har blivit en sorglig, viktig och välskriven berättelse. Som läsare grips man snabbt av det öde som drabbat Adina och hennes närmaste. Även Ingela Lund är en människa som man gärna läser mer om. Hennes brottande för att få vardagen att gå ihop med tonårsdotter och dement far är fint skildrad.
Marek Krajewski: Vålnader i Breslau
Det första världskriget står för bakgrunden i Marek Krajewskis kriminalroman Vålnader i Breslau. Huvudperson är kriminalassistent Eberhard Mock, ganska amoralisk och cynisk, men med ett gott hjärta, som bor med sin gamle far ovanpå en slaktbutik i Breslau, mitt i det dåtida tyska riket,
Året är 1919. Polisen hittar fyra vanställda manslik endast iklädda sjömansmössor på en liten ö i floden Oder. Jakten på mördarna närmar sig alltmer Mock själv och hans förflutna rycker närmare. Historien är mörkt stämningsfull, med en existentialistisk udd i berättandet vilket lovar gott inför den utlovade fortsättningen. Efterkrigsstämningen skildras bra och Marek Krajewski är en författare av klass.