Cyperns rika kulturskatt

Elisabeth Piltz har läst Rita Severis bok om svenskar på Cypern. Det har lett till en initierad översikt av Cyperns historia.

Cypern. Ön där Afrodite steg hur havet. Här en väggmålning av gudinnan i en av Pompejis trädgårdar.

Cypern. Ön där Afrodite steg hur havet. Här en väggmålning av gudinnan i en av Pompejis trädgårdar.

Foto: Scanpix

Litteratur2009-07-07 09:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"Jag skall aldrig glömma hur Homeros epi oinopa ponton (det mörka vinfärgade havet) tog gestalt i de mörkröda sjöarna och jag inandades den tunga doften av blommande citron som nådde mig långt ut till sjöss en vårdag 1950 då skeppet närmade sig Famagusta".
Så uttrycker den nyligen avlidne Paul Åström sin kärlek till Cypern, destination i Medelhavet för många svenskar genom tiderna. För sina forskningar om cyprisk bronsålder och sina ansträngningar att bevara Cyperns arkeologiska arv mottog han flera utmärkelser av den cypriska presidenten. En volym om Swedes in Cyprus (Texts and Studies in the History of Cyprus LVIII) har tillägnats hans minne av historikern Rita Severis, som tillsammans med sin man Costas förestår ett värdefullt arkiv i Nicosia, som illustrerar skriften.

Pilgrimsfärderna till det Heliga Landet tog två vägar under medeltiden, via Konstantinopel eller Rom och ledde till Cypern. 1103 färdades den danske kungen Erik Ejegod med sin hustru Bodil och en stor hird till Konstantinopel där han mottogs med stor pompa av kejsar Alexios I Komnenos, sedan denne övervunnit sin misstro mot konungen, som skickat gardessoldater till hans livvakt. Rikligen beskänkta med gåvor och skepp fortsatte paret till Cypern där Erik drabbades av tyfus och dog. Bodil avled i Jerusalem kort därpå. Jorden på Cypern som brukade spotta upp lik lät Erik ligga kvar orörd skriver Saxo Grammaticus.

Denna relation är upptakten till de skandinaviska itinerarierna till Orienten, beskrivningarna av helgonens resor. Nästa besökare i Famagusta är den Heliga Birgitta, som företog en pilgrimsfärd till det Heliga Landet året före sin död 1372. Detta besök finns avhandlat i Sjunde boken av hennes Himmelska Uppenbarelser. Severis som på ett njutbart sätt återger hela den svenska historien med skarpsynta kommentarer från medeltiden till nutiden och noggrant utlägger Birgittas liv och storhet förklarar varför Birgitta kallar Famagusta Sodom och Gomorra, helt enkelt därför att det var ett så elegant och lyxigt hov. Under sitt uppehåll i Jerusalem meddelar Birgitta en uppenbarelse, där hon förutsäger Bysans fall och Cyperns undergång, om grekerna inte omvänder sig till den katolska lärans dogmer och riter och underkastar sig påven i Rom. Svaret på detta kom på 1600-talet då patriarken Dositheos av Jerusalem tillbakavisade hennes påståenden och försvarade den grekiska ortodoxin. Den cypriska kyrkan som leder sitt ursprung till Barnabas, som åtföljde aposteln Petrus till ön och betraktas som dess första biskop, är autokefal, dvs oberoende av den ekumeniska patriarken i Konstantinopel, sedan 400-talet. Den hade lidit svårt under Lusignanepoken sedan korsfararnas tid. Påven hade utfärdat Bulla Cypria, där det latinska kleresiet helt trängde undan det grekisk-ortodoxa och utsatte kyrkan för svåra lidanden. När osmanerna tog över på 1500-talet tvingade man bort det latinska kleresiet och den grekiska kyrkan återupprättades.

Under 1600-talet började orientalismen göra sig gällande i Västerlandet och bemedlade adelsmän reste till Levanten.En portalfigur i denna genre är friherren av Eka och Lindö, Bengt Bengtsson Oxenstierna, kallad Resare-Bengt, som var diplomat och ämbetsman hos Gustav II Adolf.
Under 1700-talet ökar antalet reserapporter från Cypern. En av de mest berömda resenärerna var Michael Eneman. Hans Resa i Orienten 1711-1712 af Michael Eneman, professor i orientaliska språk vid Upsala universitet publicerades 1889 av K U Nylander. Avsnittet om Cypern finns inte med i denna utgåva och har först nu publicerats i min översättning. Eneman var orientalist, präst och forskningsresande och studerade vid Greifwalds universitet, varefter han av Karl XII i Sachsen utnämndes till hov- och fältkonsistorienotarie. Han följde konungen till Bender varifrån han avreste som legationspredikant till Konstantinopel.

Hans goda förbindelser med Höga Porten i Konstantinopel färgar hans skildring av Överguvernören på Cypern, Musselim, hos vilken han vägrar att avlägga artighetsbesök, vilket retar upp denne, som därför demonstrativt skickar honom vidare från Nicosia till Larnaca med ett uppbåd av beväpnade janitscharer. I Nicosia besöker han moskéer och basarer. Enemans förakt för turkarna på Cypern och medlidande med grekerna där är påtagligt. Han finner ön avfolkad och ruinerad. Hans intresse för cypriska handelsvaror får honom att prisa det cypriska vinet och brödet som förnämligast i hela Orienten. Silke och bomull exporteras till England, Holland och Italien liksom de exotiska produkterna coloqintis, laudanum, ritserot och storax. Saltträsken har förfallit, eftersom turkarna i motsats till venetianarna inte förstår att hålla dem i stånd. Detsamma gäller asbestgruvan Utvinningen av salt är hälsovådlig för arbetarna, som därför befrias från skatt.

Linnés lärjunge forskningsresanden Fredrik Hasselqvist besökte Orienten i Mindre Asien, Syrien och Egypten. Han dog i Smyrna bara 30 år gammal av tuberkulos. Drottning Lovisa Ulrika räddade hans samlingar och dagböcker, som publicerades av Carl Linneus som Iter Palaestinum eller Resa till det Heliga Landet förrättad ifrån år 1749 till 1752. I denna utgåva ingår hans Resan på Cypern.
Under den brittiska perioden inträffar den berömda Cypernexpeditionen 1927-1931 som leds av Ejnar Gjerstad och som skildras i all sin arkeologiska spänning och familjära lycka i memoaren Sekler och dagar, 1980. Gustav VI Adolf deltar som kronprins och hälsas i tidningen på ön med tillropet "Välkommen, guldlockiga barn av de svenska fjordarna!" Gjerstad vaknar frisk upp ur en malariaattack när man hittar en skön Afroditestaty i jorden. Det enorma fyndet av figuriner i Agia Irini fördelas mellan museet i Nicosia och Medelhavsmuseet i Stockholm.
En ny bok
Rita C. Severis

The Swedes in Cyprus,
Texts and Studies in the History of Cyprus LVIII
(Cyprus Research Centre)