I en global värld borde vi kunna se andra kulturer mer kunnigt och förstående. Men schablonerna dröjer envist kvar. Inte minst gäller det synen på den muslimska världen.
En amerikansk antropolog med Mellanösternbakgrund, Marcia C Inhorn, söker i sin bok The new Arab man visa hur arabiska mäns syn på sin familjeroll är på väg att ändras så att tuffhet och manlig prestige ersätts av en ny öppenhet. Yngre män söker visa mer hänsyn och hjälpsamhet, bland annat då de ser sina äktenskap inte som maktrelationer i patriarkatets tecken utan i ökad grad som byggt på jämställdhet.
Marcia Inhorn har inriktat sig på män i ett antal parrelationer där makarna inte har kunnat få egna barn. Då infertilitet är ett problem för många i dessa länder (i inemot 15 procent av alla familjer) och det oftast är män som är infertila, blir sättet att tackla barnlöshet liksom viljan att prova nya fertiliseringstekniker samtidigt en sorts mätare på hur reformbenägna unga familjer i denna region är.
Fast fakta nu ändras sitter som Inhorn betonar många forskare ännu fast i schabloner om familj och könsroller. De betraktar arabvärlden genom föråldrade glasögon, exempelvis via fördomar om stammens roll (tribalism), så kallad haremsteori och föreställningar om en privatsfär där framför allt kvinnor antas vara närmast inlåsta. Inhorn menar dock, att så enhetlig är inte längre dessa samhällen. Det finns spelrum både i mannens och i kvinnans roller, vilket gör att mönstren blir flerskiktade och mer dynamiska.
Vi i väst måste alltså börja tänka om. Visst finns det ännu något som förtjänar att kallas patriarkat, men även detta är mer komplext än man tidigare har antagit.
En rad faktorer skapar en ny rörlighet i dagens arabvärld. I många familjer migrerar man av olika skäl, till exempel för att fly ett krig eller på grund av arbetskraftsbrist – eller för att, som antytt, söka bot mot sin infertilitet. Med resor till nya vistelseorter öppnas också blicken för nya intryck. Mannens syn på äktenskap och barnafödande är inte längre så förknippad med maskulin prestige och vilja att hävda släktens ära. I dag handlar det mera om att främja sitt liv tillsammans, och att ge hustrun tillfälle att glädjas åt barn och moderskap. Att fenomenet förbindelser utom äktenskapet i dag ses mera kritiskt än tidigare bör även noteras.
Marcia Inhorn anser att den arabiska mannens liv och reaktionssätt behöver dokumenteras bättre än vad hittills skett inom forskningen och även förstås i sin kontext. Arabiska män får inte avfärdas som fanatiker eller potentiella terrorister, tyranner eller våldtäktsmän. I sin forskning säger hon sig även möta starkt behov från de intervjuade männen att tala ut, och därigenom nå förståelse och avlastning.
Inhorns bok är nyansrik och väl dokumenterad. Den har intresse för alla som följer den arabiska våren liksom djupare skeenden i dessa länder.