En inspiratör i kampen för frihet
John Allens väldokumenterade biografi över Desmond Tutu skildrar en tidsperiod som omvandlat historien, inte bara i Sydafrika, skriver Jan-Erik Wikström. Desmond Tutu framträder vid Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg.
Desmund Tutus frispråkighet har haft en avgörande betydelse för Sydafrikas förvandling.
Foto: Scanpix
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Journalisten John Allen som en period var Tutus pressekreterare och som också tjänstgjorde i Sannings- och försoningskommissionen, har skrivit en omfattande biografi om Tutus liv fram till 2006. Där berättas om en klassresa av ovanligt slag. Desmond växte upp i ett hem som saknade elektriskt ljus och där föräldrarna hade det ena rummet och de fem barnen det andra. Som liten fick Desmond polio och senare i pojkåren fick han tillbringa ett och ett halvt år på sanatorium för tbc.
Familjen var kristen och Desmond kom tidigt i kontakt med den anglikanska Community of the Resurrection vars ledare var Trevor Huddleston. Med stöd av den anglikanska kyrkan fick Tutu först lärarutbildning och blev sedan prästvigd. Tack vare International Missionary Council fick han ett generöst stipendium vid King's College i London där han utbildades till lärare i teologi genom ett projekt som syftade till att stärka den afrikanska teologin.
Under studieåren och senare som lärare bland annat vid Fort Hare lärde Tutu känna många av de blivande ledarna i befrielserörelserna i Sydafrika: Nelson Mandela, Robert Sobukwe, Alan Paton och Walter Sisulu. Utan att organisatoriskt liera sig med ANC eller andra rörelser kom Tutu att som präst och teolog spela en avgörande roll som inspiratör och riktmärke i kampen för frihet och självständighet.
John Allen har en omfattande dokumentation av vad Tutu sagt i sina tal och predikningar och skrivit i brev till kända och okända landsmän. Precis som Martin Luther King och senare Allan Boesak läste Tutu Gamla Testamentet som en rykande aktuell bok med tidlösa råd om hur kampen mot orättvisor skall föras och hur vi människor skall leva med varandra. Stundom undrar man varför präster i vårt land glömt bort att GT har många budskap också i dag!
Diskriminering hade Tutu fått uppleva i hela sitt liv. Särskilt kännbar var den när familjen återvände till Sydafrika efter studieåren i England. Nu hade apartheidmotståndet tvingats under jorden eller ut ur landet. Nelson Mandela och Walter Sisulu skickades till Robben Island. I en predikan 1968 jämförde Tutu utvecklingen i Sydafrika med den i Östeuropa där Pragvårens reformer krossats. Han blev alltmer en centralgestalt i motståndet mot apartheid.
Hans frispråkighet gjorde starkt intryck på Mandela och hans kamrater på Robben Island. Internationellt uppmärksammades han mer och mer med stöd av anglikanska kyrkan och Kyrkornas Världsråd. I Norge var det missionärer som informerade Nobelkommitténs ledamöter om Tutus insatser, och 1984 fick han priset. Ungefär samtidigt blev Tutu efter häftiga debatter och många röstomgångar vald till biskop i Johannesburgs stift.
Därmed hade Tutu fått en enastående plattform som han flitigt använde för att predika evangelium om frihet för de förtryckta. Ett åttasidigt brev från Tutu till P W Botha kom att bli Sydafrikas svar på Martin Luther Kings Letter from a Birmingham Jail. Brevet var naturligtvis fyllt med bibelhänvisningar från Första Mosebok till Uppenbarelseboken.
Efter Mandelas tillträde som president väntade nya uppgifter. Tillkomsten av Sannings- och försoningskommissionen gav Tutu möjlighet att i klartext demonstrera vad den kristna försoningstanken innebär. Arbetet var bibelbaserat men kom att bli realpolitik och bildade ett handlingsmönster som använts på andra håll. Nu senast har Tutu inkallats som rådgivare i Darfurkonflikten.
Tutu skriver i ett brev om prästämbetets "oerhörda privilegium", att kunna förmedla kontakt med en större verklighet. Uppgiften som präst har han aldrig svikit. John Allens väldokumenterade biografi skildrar en tidsperiod som omvandlat historien, inte bara i Sydafrika. Det är fascinerande läsning för politiker, fredsforskare och präster och för alla som tror att predikan i vår tid spelat ut sin roll.
En ny bok
John Allen
Rättvisans rebell. Desmond Tutu - en biografi.
(Libris)
John Allen
Rättvisans rebell. Desmond Tutu - en biografi.
(Libris)