Ett pussel av drömmar
Stefan Gurts roma Minnen av framtiden berättar om kärlek i en vilsen framtid. Läsaren får lägga pussel med bitar av drömmar, illusioner och verklighet, skriver Charlotte Vybiral.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Li Dravl är huvudperson i denna något ovanliga svenska sciencefiction-story. I den nya tideräkningen är hon en åldrad dam, men mestadels utspelar sig handlingen under en period då hon fortfarande är ung. Det är år 2017 och Beijing har blivit staden på modet. Li som läst några terminer på universitetet har stuckit iväg för att lära sig världsspråket mandarin. Hon blir kvar längre än planerat. Med sitt skandinaviska utseende hankar hon sig fram som modell och klubbvärdinna på barer i Houhais nöjeskvarter. En kväll möter hon sin ungdomsidol, kultmusikern Steven Newhouse. Som sig bör sitter han med en akustisk gitarr i knäet, iklädd jeans och skjorta på en krogscen på en av Beijings alla bakgator. Men när Li efter deras långa natt tillsammans vill söka upp honom, finns han ingenstans. Är Steven Newhouse verklig eller har hon inbillat sig alltihop? Kan det ha något att göra med de piller hon knaprar i sig för att orka med?
Li börjar också minnas saker som sägs ha inträffat i framtiden. Korta fragment och bilder kommer till henne, till exempel den av ett kupolformat hus och en rödfärgad sjö. Samtidigt lanseras en ny teknikpryl som i Gurts framtidsvision blir den nya flugan: en spelare som kan projicera musikvideor i ett tredimensionellt format. Betraktaren får på detta sätt en känsla av att vara med i filmen. Det första albumet som går ut till butikerna är Steven Newhouses Iceland som bland annat innehåller en video av hans självmord. Steven Newhouse dog nämligen elva år tidigare. Hur hänger det ihop egentligen? Kanske är han inte död på riktigt, Li har ju nyligen träffat honom?
Vid sidan av en igenkännbar generationstypisk rastlöshet som känsligt får sitt uttryck i karaktären Li, målar Stefan Gurt upp ett intensivt och pulserande Beijing där de rika tar sig fram i luftburna svävare. Det är något filmiskt över berättandet med bildliga, ofta hisnande scener. Men här finns också flera sidospår som inbjuder till olika läsningar. Händelserna går in i varandra, kanske om igen och vissa bitar saknas helt. Den anonyme berättaren i Minnen av framtiden är inte heller helt säker på sin historia. Men i röstens tvivel döljer sig också en av storyns hemliga nycklar: De fick en bunt hundradollarsedlar, lämnade Stevens bror i båset och sen vet jag inte riktigt vad som hände. Detaljerna är osäkra, kronologin stämmer inte riktigt. Kanske stannade de i New York, kanske tog de en tur upp till Stevens hemtrakter utanför Toronto. Jag har bilder från en taxiresa, vit rök som strömmar upp ur brunnslock, pilalléer, höstlöv. Här finns också sekvenser från en främmande rymdhamn där en farkost svävar in, elliptiska byggnader i blåsvart metall, en karavan ökendjur som rör sig genom ett landskap med höga kalkstensklippor.
För egen del läser jag helst romanen som en kärlekshistoria i en vilsen framtid. I den mystiska relationen med Newhouse utvecklar Li ett slags medberoende. Hon ger upp sig själv för kärleken och flyr med honom undan konspirationer och lejda mördare. Myten om den för tidigt döde rocksångaren kan leva vidare, men Li får betala ett mycket högt pris. Stefan Gurts Minnen av framtiden är ett pussel av drömmar, illusioner och verklighet och det är upp till läsaren att lägga bitarna samman.
En ny bok
Stefan Gurt
Minnen av framtiden (Wahlström & Widstrand)
Stefan Gurt
Minnen av framtiden (Wahlström & Widstrand)