Forskning, lokalhistoria och personliga berÀttelser
Uppland 2006 innehÄller massor av intressant lÀsning, skriver Agneta Lilja.
Foto: Pelle Johansson
Det hĂ€r Ă€r en recension. Ă
sikterna i texten Àr skribentens egna.
Historiker Henrik à gren inleder med en artikel som bland annat handlar om hur det kom sig att Gustav Vasa valde ErsmÀssmarknaden i Gamla Uppsala för sina sÄ kallade bursprÄk, det vill sÀga möten med allmÀnheten avsedda för förmedling av viktig information. à gren menar att marknader i sig var lÀmpliga eftersom de alltid samlade mycket folk. Han menar ocksÄ att ErsmÀssmarknaden var speciellt lÀmplig, eftersom Erik den heliges reliker dÄ fördes i procession ut till Gamla Uppsala. Det var en viktig religiös ceremoni som samlade sÀrskilt mycket folk. I Gamla Uppsala lÄg ocksÄ en kungsgÄrd. Allt detta sammantaget gjorde platsen utmÀrkt för syftet att föra ut budskap uppifrÄn.
I en efterföljande artikel skriver lokalhistoriker Birger Thisner om Distingsmarknaden i Uppsala kring förra sekelskiftet. Han berĂ€ttar livfullt om hur vĂ€garna in till stan var fulla av slĂ€dar, nĂ€r bönderna skulle in till marknaden. Vid Distingen sĂ„ldes framför allt skinn, sĂ€rskilt frĂ„n rĂ€v, men Ă€ven frĂ„n ekorre, grĂ€vling och mĂ„rd. I samband med marknadsbesöket passade bönderna ocksĂ„ pĂ„ att handla, till exempel sill, strömming och socker och att för en billig penning Ă€ta hos "Gumman vid Ă„n". Hon höll till vid ÂSaluhallen. Thisners artikel, som sĂ€kert kommer att vĂ€cka mĂ„nga minnen till liv hos Ă€ldre lĂ€sare, handlar om den tid dĂ„ ?marknaden Ă€nnu försiggick efter urgamla traditioner och det var snö pĂ„ vintern och man Ă„kte slĂ€de efter hĂ€st?.
Etnologen Ingvar Svanberg studerar i sitt bidrag aspen, Upplands landskapsfisk. Aspen, som numera mest intresserar sportfiskare, var i Àldre tid en vanlig matfisk i MÀlardalen. Det Äts kokt, syrad, saltad eller torkad, men det rÄder dock, visar författaren, olika uppfattningar om dess smak och nytta. I dag för aspen en mer undanskymd tillvaro som föda, men för att underlÀtta dess lekvandringar uppför FyrisÄn har under Är 2006 en fisktrappa byggts vid Upplandsmuseet. Kanske kommer det att medföra att aspen fÄr en renÀssans som matfisk?
Professor emeritus i engelska i Uppsala, Mats Rydén, skriver i Ärsboken om sin företrÀdare Axel Erdmann (1843-1926). Han blev professor 1904 och Àr en banbrytare inom universitetsundervisningen i sprÄk. Han framhöll nÀmligen tidigt betydelsen av att sprÄk lÀses i ett större kulturellt sammanhang. Vid sidan av lÀsningen av litteratur lÀt han dÀrför sina studenter lÀsa samtida slang, sporttermer och tidningsengelska. Erdmann var ocksÄ initiativtagare till en inventering av Upplands folkmÄl (dialekter) och ordförande i Upplands fornminnesförening 1907-1918. Hans samlingar av dialektord kan studeras i Institutet för sprÄk och folkminnen i Uppsala, dÀr de finns arkiverade.
Antikvarie Bo Larsson behandlar i sin artikel bonden och hobbyfotografen Klas Andersson (1896- 1953) i Viksta. 2001 fick Upplandsmuseet ta emot 228 glasplÄtar efter honom. NÄgra av bilderna, mestadels portrÀtt av personer i Anderssons nÀrhet, illustrerar Larssons lilla artikel. Resten av bilderna kan ses i museets samlingar. Sammantaget utgör Anderssons fotografier viktiga dokument av den ?lilla? mÀnniskans arbete och vardag, inte minst för att de fokuserar de ?smÄ? hÀndelserna i tillvaron, de hÀndelser vi annars inte skulle vetat mycket om.
I den avslutande artikeln skriver civilingenjör MÄrten Ehn om bensinstationer i Uppsala. Det Àr, skriver redaktören i Ärsbokens förord, "ett stycke 1900-talshistoria som inte varit föremÄl för dokumentation tidigare". Ehn gör en historisk översikt över bensinstationernas utveckling i staden och illustrerar sin artikel med flera fotografier frÄn vÀlbekanta Uppsalamiljöer. Dessa bilder bör vÀcka mÄnga nostalgiska minnen hos sÄvÀl bilÀgare som andra. Förhoppningsvis fortsÀtter Ehn ocksÄ med sin forskning kring detta fenomen, som Àr en sÄ tydlig del utav det moderna samhÀllet.
Utöver hĂ€r nĂ€mnda bidrag vill jag ocksĂ„ framhĂ„lla hemslöjdsÂkonsulent Lisa Hartmans artikel om modellserier för handarbete i Uppsala lĂ€ns hemslöjdsförening frĂ„n 1930 till 1950. Hennes diskussion rör det intressanta temat "god smak". PĂ„ sedvanligt sĂ€tt avslutas Ă„rsboken med redogörelser för fornminnesföreningens arbete och med glimtar frĂ„n hembygdsarbetet ute i Uppland. Av dessa redogörelser framgĂ„r tydligt att hembygdsföreningarna gör ett strĂ„lande arbete.
à rsboken Uppland Àr som alltid mycket pÄkostad och vÀlgjord. Den innehÄller Àven massor med intressant lÀsning. Redaktören skall dÀrför ha all heder av en sÄ gedigen publikation som denna. Att den dessutom ger utrymme för bÄde skolade och oskolade skribenter gör den extra angelÀgen. Det borgar för variation i lÀsningen.
EN NY BOK
HÄkan Liby (red.)
Uppland 2006
(Upplands fornminnesförenings förlag)
HÄkan Liby (red.)
Uppland 2006
(Upplands fornminnesförenings förlag)