1. Illdåd (Damm Förlag)
Thomas Eriksson
Det känns någonstans tydligt att Thomas Eriksson har internationella ambitioner med sina böcker. Inte minst när hans hjälte har namnet Alex King, rötter i Frankrike och är beteendevetare. Det är inte så lite av John Grisham i hans böcker också. Men, som tur är, han gör det bra. Den senaste boken i serien handlar om våldtäkt och utspelas i huvudsak i rättssalen, där det hela tar många vändningar.
Boken är spännande, fylld av patos och skriven som en riktig bladvändare, inte minst för att kapitlen är så korta. Karaktärerna är komplexa och känns levande. Hela berättelsen berör från första stund och ger en bra insikt i hur svenskt rättsväsen kan fungera, och den dubbla förnedring som våldtäktsoffer fortfarande måste gå igenom.
2. Springfloden (Norstedts)
Cilla & Rolf Börjlind
Paret Börjlind har skrivit otaliga film- och tv-manus, inte minst inom den kriminella genren. Det är alltså helt följdriktigt att de tar sin chans i den svenska deckarboomen.
Deras debut, tänkt som en seriestart, inleds starkt med ett mycket grymt mord, ett brott som sedan förgrenas och berör huvudpersonerna mer än de kan ana från början, trots att mordet begått nästan 25 år tidigare. Det är ett komplicerat pussel författarna lägger, men de lyckas bra med att hålla ihop trådarna, även om läsaren ibland måste rekapitulera handlingen inombords. Mest verkar de vilja introducera det omaka och dynamiska paret i centrum, polisaspiranten Olivia Rönning och uteliggaren Tom Stilton, en gång kommissarie. De gör det ordentligt, skriver spännande och jag ser fram emot fortsättningen.
3. Gideons ring (Norstedts)
Carin Gerhardsen
En naken ung kvinna hittas svårt skadad och med minnesförlust utanför dörren till pianoteknikern Gideons dörr. . .
Det blir ytterligare ett fall för Hammarbypolisen med Conny Sjöberg i spetsen i denna Carin Gerhardsens femte bok. Liksom i de övriga träder en författare med skarp blick för människans komplexitet fram. Gerhardsen har en bra blick för miljön och människornas mörker. Gideons ring är en spännande pusseldeckare, men det är främst karaktärerna som gör att den blir så bra som helhet. Hennes följeslagare bland brottsbekämparna själva är också tillräckligt intressanta för att man ska önska åtminstone en sjätte bok.
4. Gudar och odjur (Minotaur)
Denise Mina
Skotska författaren Denise Mina gjorde en av förra årets bästa kriminalromaner med Getingsommar, som också fick en hel del priser. Hennes nya Gudar och odjur står inte mycket efter. Det är en komplicerad, välskriven och intrikat historia som tar sin början i ett rån på ett postkontor i Glasgow. Staden spelar sedan en viktig huvudroll med sin historia och miljö. Mitt bland korrupta politiker och grymma gangsters försöker kommissarie Alex Morrow hålla huvudet kallt samtidigt som hon oroar sig för sitt barn och sin kriminelle bror.
Denise Mina visar att hon kommit för att stanna på toppen bland de brittiska deckarförfattarna, vilket inte vill säga lite.
5. Grenar av gift (Damm Förlag)
Erin Kelly
”Jag önskar att jag hade skrivit den” citeras Stephen King på omslaget till debuterande Erin Kellys bok Grenar av gift. Det är bara att hålla med, det skulle många önska. Det är nämligen en synnerligen välskriven och komplex historia hon har skrivit, där man många gånger om blir ”lurad” på förhastade slutsatser.
I centrum finns Karen som hämtar ut sin man Rex från ett långt fängelsestraff, oklart dock för vad. Handlingen hoppar sedan tillbaka tio år, Karen är nybliven toppstudent i London där hon dras in i den vilda kretsen runt överklassflickan Biba, bror till Rex. Det blir en fantastisk sommar, som slutar med att två personer är döda.
Erin Kelly hade egentligen inte behövt inslaget med ond bråd död, berättelsen lever ändå, men förstärker den förstås.
6. Illdåd (Ordfront)
Dick Harrison
Historieprofessorn Dick Harrison verkar ha ett bra förordnande, där han hinner med att skriva böcker också. Tredje delen av hans berättelse om stridsmannen Ulvbjörn Vamodsson utspelas år 670 och har denna gång formen av en deckare i historisk miljö, närmare bestämt på Lejre i Danmark.
Ulvbjörn har knappt kommit tillbaka från äventyren på Erin när hans svärfar Rolf mördas hos danakungen Frode. Ett livsfarligt och tålmodigt detektivarbete som i det mesta liknar en vanlig deckare, bortsett från miljön, startar för kämpen. Det är snyggt jobbat av Harrison förutom lite väl upprepande emellanåt och han låter sin Ulvbjörn bli väl mycket endimensionell övermänniska.
7. Återvändaren (Massolit)
Dan Buthler & Dag Öhrlund
Danske Dan Buthler och svenske Dag Öhrlund har hittat ett bra samarbete i deckargenren där de har den komplexe kommissarie Jacob Colt som gemensam i figur i sina böcker. I en delmängd är det den rike, smarte och inte minst hänsynslöse psykopaten Christopher Silfverbielke som står i förgrunden, så också i den här. Han och Colt kommer allt farligare närmare varandra. . .
Buthler & Öhrlund berättar effektivt och skoningslöst, ibland på gränsen som det kan tyckas till det spekulativa. Det har återigen blivit rapp underhållningslitteratur som ropar på att bli filmad.