Granskade krogarna - skrev en bok
Författaren Lena Kallenberg hotades av kriminella kretsar när hon granskade Stockholms innevärld under arbetet med nya romanen Coola Krogen.Jag visste från början att det var farligt, säger hon.
Lena Kallenbergs roman bygger på författarens egna undersökningar av Stockholms krogliv.
Foto: Lena Köster
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Människorna i boken är i stort sett påhittade, men inte händelserna.
Två års förberedelser
Lena Kallenberg ägnade två år åt efterforskningar, där hon arbetade tillfälligt på krogar, iakttog kroglivet som kund, intervjuade hundratalet restauranganställda och fick information av Stockholmspolisens krogkommission.
Dessutom är hon uppväxt i en släkt av restaurangarbetare och kan jargongen och resonemangen sedan hon var barn.
Det hon beskriver i sin roman, är det som händer på Stockholms (och andra städers) innekrogar varje dag.
Droger, vapen, fusk... Finns det inga hederliga krogar?
-Jodå, men de flesta fuskar med något, säger hon.
Är det inte grov kriminalitet som tvättade pengar och amfetamin i glasspaket i frysen, så är det dubbla kassor i baren: en med pengar som redovisas, en med pengar som ingen skattmas får reda på.
Eller så har man illegal arbetskraft i disken, betalar för låga löner till timanställda, späder ut ölen eller hittar något annat ekonomiskt kryphål.
Hotades av kriminella
Lena Kallenberg har skrivit över 40 böcker, tre fjärdedelar av dem är för barn. Vuxenböckerna är historiska romaner. Den senaste var 1900-talsromanen Krig och kärlek. Men Coola Krogen handlar om det som händer när du går på krogen i Stockholm i kväll. Nutid från pärm till pärm.
Att skriva om Stockholms krogvärld är inte riskfritt.
— Jag blev varnad, av människor i narkotika-vapenbranschen, som via ombud uppmanade mig att inte rota mer i vissa frågor. Då lade jag tvärt av.
Fast då hade hon redan tillräckligt med kött på benen för sin roman.
Modig men inte dumdristig har hon varit. Liksom de restauranganställda som anonymt berättat för henne om hur de utnyttjas av arbetsgivarna, hur de bjuds på knark, hur de ser gäster handla med knark och vapen.
—Krogen är en inkörsport till narkotika och våld både för anställda och kunder, säger Lena Kallenberg.
—Krogvåldet framställs i medier som konflikter när folk inte blir insläppta av dörrvakterna. Men oftast handlar det om konkurrens mellan kriminella grupper. I alla fall enligt polisens krogkommission.
Synliggör kroganställda
Idén att skriva om dagens innekrogliv är Lena Kallenbergs egen. Den har hon burit på länge.
-Jag ville synliggöra en yrkeskår som ingen skildrat inifrån sedan Olle Länsberg gav ut Restaurang Intim 1945.
Även om krogmiljön ofta finns med i både böcker och filmer, är de anställda sällan huvudpersoner.
—Jag ville skriva om människor som många kan identifiera sig med. Det dräller av deckare numera, men det kan vara svårt för läsarna att identifiera sig med alla poliser och journalister som springer omkring på boksidorna ...
Även om Lena Kallenbergs roman inte är en deckare, innehåller den flera av deckarens ingredienser: kriminalitet och våld.
Men den är också en berättelse om en ung kvinnas vuxenblivande. Och om en arbetsplats i dagens Sverige.
Coola Krogen ges ut av En bok för alla, som med statligt stöd ger ut billiga böcker för barn och vuxna. Förlaget valde Lena Kallenberg eftersom hon själv är ideellt engagerad i flera läsfrämjande projekt.
Nya idéer
Just nu skriver Lena Kallenberg inte på någon ny bok, men hon har, säger hon, ett par idéer på gång.
Men först kommer hon att ha en period där hon reser runt och berättar om Coola Krogen. Både hur det går till i krogsvängen och hur hon har burit sig åt för att ta reda på det.
—Jag växte som sagt upp bland restaurangfolk, arbetade på fyra krogar, besökte 30 och intervjuade 100-talet kroganställda.