Liza Marklund
Järnblod
Piratförlaget
När nu Liza Marklund sätter punkt för sin serie med Annika Bengtzon i huvudrollen så gör hon inte som andar snåla författare, efter den tionde. ”Järnblod” är den elfte i den serie som startade med ”Sprängaren” 1998. Det har hänt mycket med både Bengtzon och världen i övrigt sedan dess, något som brukar spela stor roll i böckerna. Marklund är ju till skillnad mot många andra deckarförfattare, inrikes såväl som utrikes, insatt i medievärlden och journalistikens villkor. Här handlar det om för en journalist med trycksvärtan i blodet om det sorgliga i att den fiktiva Kvällspressen slutar med sin pappersupplaga. Det känns nästan värre än historien om Bengtzons försvunna syster. Men annars är det en sedvanligt snyggt skriven, spännande och tidsnärvarande berättelse.
Jo Nesbø
Blod på snö
Övers: Per Olaisen
Piratförlaget
Efter tio böcker om Harry Hole och nu senast den drabbande tegelstenstjocka ”Sonen” ger sig Jo Nesbø på en stilövning av det mer hanterbara slaget, bara drygt 180 sidor. Den enkla och effektiva berättarstilen känns igen från ”hårdkokta” författare som Raymond Chandler och Mickey Spillane. Det handlar om en lejd mördare som får ha berättarrösten i denna gripande historia om ensamhet och omöjlig kärlek. Det är mycket död och elände, men samtidigt berörande på ett skickligt sätt. Roligt att Nesbø byter stil för ett tag och han visar sig behärska också denna mycket bra.
Jussi Adler-Olsen
Den gränslöse
Övers: Leif Jacobsen
Albert Bonniers Förlag
Det är alltid roligt att återknyta bekantskapen med kriminalkommissarie Carl Mørck. Tillsammans med kollegerna på Avdelning Q gräver han i gamla fall. Denna gång hamnar han och vapendragarna Rose och Assad på Bornholm där en polis tagit livet av sig i förtvivlan över ett gammalt olöst fall. Danske Jussi Adler-Olsen är bland det bättre man kan läsa av nordic noir och man blir inte besviken här heller, även om det inte är hans bästa. Men hans humor, empati och rappa prosa bäddar för en bra stund.
Emelie Schepp
Vita spår
Wahlström & Widstrand
Emelie Schepp är ett ganska nytt namn på den svenska deckarskutan, hon debuterade med ”Märkta för livet! För något år sedan. Nu kommer uppföljaren, också den med åklagaren Jana Berzelius i huvudrollen. Här är själv mycket nära knuten till många av brotten, utan at var skyldig. Intrigen, eller intrigerna, är lite snåriga och som bäst håller de intresset uppe och de är skickligt ihopkomna, som sämst blir det bara onödigt snårigt. Det är som om de är flera böcker å en gång som bar hjälpligt knyts ihop. Men ett bra flyt på språket och bra nutidskänsla med mycket empati.
Dan Buthler & Dag Öhrlund
Hämnaren
Lind & Co
Det är sjätte boken nu som paret Buthler & Öhrlund skriver med huvudpersonerna Christopher Silverbielke och Jacob Colt, den förste en fullfjädrad psykopat, den andre polisen som jagar honom. Det har varit lite fascinerande att läsa om den totala egoism och ohämmade framfart som präglat Silverbielke genom böckerna. Nu med en nästan helt krossad Colt och många upprepningar känns det om att berättelsen börjar gå på tomgång och det blir oftast bara en uppvisning i våld och sex, gärna ihop. Förra boken, ”Erövraren” var bättre, med sin politiska satir som bonus.
Jan Mårtenson
Medicis ring
Wahlström & Widstrand
Det måste vara svenskt rekord, kanske världsdito. Det här är 43:e boken om antikhandlaren J K Homan. Som vanligt hamnar han mitt i ond bråd död när han bara vill avnjuta livets läckerheter av alla slag. Nu i Florens, där Jan Mårtenson som vanlig serverar lika delar historiska, kulinariska, kulturella som spännande ingredienser.