Khemiri skriver om ilska och utanförskap

Huvudpersonen i Jonas Hassen Khemiris nya roman heter Jonas Hassen Khemiri, har skrivit en hyllad debut och håller nu på med sin andra bok.

Litteratur2006-02-02 00:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
— Den här boken är fiktion, men vid första anblicken finns det nog människor som kommer tro att den är självbiografisk.
Ja, risken finns. Men bara några kapitel in i Jonas Hassen Khemiris nya roman Montecore står det klart att så är det inte. Snarare är de många autentiska referenserna en pik till kritiker och andra som alltför snabbt antog att hans förra roman byggde på hans eget liv och som kallade språket för Rinkebysvenska.
— Det är en kommentar till vad som hände efter min första bok. Det var viktigt att försvara min roll som författare och fantasispridare, min rättighet att bygga fiktion, säger han.
— Ett öga rött lästes av många som självbiografisk. Jag kände att jag hade två val. Antingen skrev jag något som ingen kunde missuppfatta, visade att jag kan skriva om alver, islossning, vad som helst som inte kan relateras till mig. Men då skulle jag tillskriva den tolkningen för stor makt.

litteratur är manipulation
Närmare till hands låg att fortsätta utforska läsarnas törst på autenticitet, använda sig av sanningen för att visa att litteratur är manipulation.
— Det äkta och sanna kan också vara som små krokar att sätta i läsaren, för att locka in dem i fiktionen.
Men jag vill att läsaren ska komma ut på andra sidan och tänka att det de läst kanske inte var riktigt som de först trodde.
Som ung, välformulerad och fotogenisk författare med tunisiska rötter gick Jonas Hassen Khemiri snabbt från okänd debutant till förlaget Norstedts omslagspojke med stora annonser i tidningarna. Ett öga rött som kom 2003 var en efterlängtad berättelse om "superblatten" Halim, om utanförskap och viljan att passa in.
Relationen mellan far och son, eller snarare föräldrar och barn, är ett återkommande tema i Jonas Hassen Khemiris böcker. Precis som Halim i Ett öga rött känner sonen i Montecore ett utanförskap och ilska. Men där Halim är rasistisk och vänder sin ilska utåt har bokens Jonas en mycket mer intressant lösning på problemet, tycker Jonas Hassen Khemiri.

Svikaren
— Han väljer att skapa en ny identitet som inte är bunden till kultur, etnicitet eller historia. Det blir så klart en naiv dröm, men jag tycker tanken är väldigt vacker.
I stället är det pappan som är drömmaren och på sätt och vis också svikaren. Hans stora frustration är att han trots många år av hårt arbete fortfarande inte ses som svensk: "Varför namnger alla mig invandrare? Hur länge ska jag vandra?"

Fakta Jonas Hassen Khemiri
Ålder: 27 år.
Aktuell: Med sin andra roman Montecore som kommer 6 februari, pjäsen Invasion! som har premiär på Stockholms stadsteater 10 mars.
Bor: I Stockholm.
Lyssnar på: Nästan bara på hiphop. Några hjältar är Brother Ali, Jean Grey och Common.
Läser: Just nu Vad är en neger, en avhandling om negritude av Mikela Lundahl.