Klassamhället Sverige under luppen
Alla som intresserar sig för sociala strukturer rekommenderas att läsa Susanna Popovas bok om överklass-begreppet, skriver Wilhelm Engström.
Foto: Pressens Bild
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Internatskoleungdomarna och deras likar frekventerade Alexandras och Top Floor emedan den thinnersniffande förortsungdomen dväljdes på Bobbadilla och Cat Ballou. Kåren på Holländargatan förblev ett av de få verkligtklasslösa etablissemangen.
Vid denna tid (1974) gav journalisten Anette Kullenberg ut sin bok Överklassen i Sverige som alla läste men likväl offentligt älskade att hata. Kullenberg hade intervjuat ett antal ?överklassbekanta? och de värderingar och maktstrukturer som blottlades var häpnadsväckande.
Även om en och annan deskriptiv studie publicerats sedan dess har ingen försökt att studera överklassfenomenet på djupet. Susanna Popova - namnkunnig och fritänkande journalist - har tagit sig an denna grannlaga uppgift i en bok med titeln Överklass - en bok om klass och identitet som utkommer i dagarna.
Popova utgår från en utländsk ambassadör i Stockholm som under en middag lakoniskt konstaterade att ?Sverige är ett av de snobbigaste klassamhällen jag stött på?. Förklaringen skulle vara att när löneskillnaderna pressas samman och yttre tecken på skillnader i social tillhörighet blir mindre tydliga, så förstärks betydelsen av de skillnader som trots allt existerar. Vad som dock gör Sverige unikt är att överklassen och överklassbegreppet är något ytterst svårfångat och närmast protoplasmatiskt för den utomstående betraktaren. Att göra en klassresa från arbetarklass till medelklass är något av ett dygdemönster i dagens Sverige. Däremot saknas en strukturerad bild av överklassen eller eliten.
Detta hänger sannolikt samman med att det är tabu att tala om den och att det bland dess medlemmar råder en närmast kompakt tystnad. Man lärde sig med andra ord läxan efter att ha visat en alltför hög grad av öppenhjärtighet mot Anette Kullenberg som presenterade sina intervjuoffers svar tämligen osminkade.
Man kan sammanfatta Susanna Popovas ansats som att det inte går att förstå ett samhälle om man inte förstår dess elit. Hon har djupintervjuat tio förmodade medlemmar av överklassen och såvitt framgår av förordet låtit intervjuoffren godkänna texterna inför publiceringen. Intervjuerna utgör en synnerligen intressant och underhållande läsning. Vad som slår läsaren är vilka skilda uppfattningar som de tio ger uttryck för. Egentligen är det bara på två punkter som det går att spåra en gemensam nämnare. Inom överklassen har man uppfostrats till en inre säkerhet som innebär att man vet precis hur man skall hantera alla tänkbara sociala situationer. Och för det andra visar man inom överklassen en aldrig sviktande men till intet förpliktigande vänlighet visavi tredje person. Annars uppvisar de tio en färggrann palett av åsikter kring frågor som inställning till bildning och utbildning, värdet av nya och gamla förmögenheter samt hur lång tid ståndscirkulationen tillåts ta.
Susanna Popovas avslutande analys är både habil och välfunnen. Det skall dock sägas att den oväntade divergensen mellan intervjusvaren väcker fler frågor än den besvarar. Kanske hade det varit intressant att söka djupare förklaringar i skillnaderna mellan Sverige och till exempel Storbritannien där ju överklassfenomenet är oändligt mer genomforskat - inte minst genom George Waldens briljanta analys New elites - a career in the masses som utkom förra året. Måhända kan detta bli temat för en uppföljare.
Förhandsintresset för Susanna Popovas synnerligen läsvärda bok har varit stort och välförtjänt. Boken anbefalles till läsning för envar som intresserar sig för hur sociala strukturer formas och överlever.
EN NY BOK
Susanna Popova
Överklass - en bok om klass och identitet
(Lind & Co)
Susanna Popova
Överklass - en bok om klass och identitet
(Lind & Co)