Konsten tar plats i ungdomskulturen
Efter tre års verksamhet presenteras Moderna museets lyckade program Zon Moderna för gymnasieungdomar nu i bokform.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Till och med en medveten och i tiden väl förankrad institution som Moderna museet har först på senare år "upptäckt" den unga generationen som en viktig målgrupp. Medan barnkulturen alltid varit en del av verksamheten har ungdomarna oftast förblivit osedda. Men nu har äntligen något skett: ett uppvaknande, en insikt som resulterat i ett konstpedagogiskt projekt kallat Zon Moderna och som har för avsikt att vara en frizon utanför såväl hem som skola.
Programmet statade för tre år sedan i anslutning till museets utställning Svenska hjärtan 2004, och nu presenterar man i bokform en utvärdering av de tre årens verksamhet; som för övrigt redan uppmärksammats även internationellt, inte minst i Japan.
I förordet till den nu publicerade boken skriver Moderna museets chefsintendent Lars Nittve om konsten och de unga:
"I en tid när man som ung kan ha anledning till känna pessimism inför framtiden, med svält, krig och förtryck, samtidigt som medie- och underhållningsindustrin kopplar sitt, grepp, pekar konsten ut okända vägar. När det känns som om det inte finns någonstans att ta vägen står konsten för en annan känsla - det finns alltid en väg framåt, alltid ett annat sätt att öppna de slutna strukturerna. Konsten kan helt enkelt ge hopp till de yngre generationerna!"
Denna fasta övertygelse om konstens värde var utgångspunkten när Moderna museet med Karin Malmquist och Ulf Eriksson som ansvariga drog igång Zon Moderna. Ett antal gymnasieklasser i några Stockholmsskolor inbjöds att medverka i aktiviteter ledda och inspirerade av de representerade konstnärerna i utställningen Svenska hjärtan, Fia-Stina Sandlund. De elever som till sist valdes ut at delta genomförde i samarbete med konstnären och med ungdomligt överdåd så småningom projektet Solve the world Peace, med en heldag för freden mitt i Stockholms city. Någon världsfred uppnåddes väl inte, men projektet var igång och de unga deltagarna definitivt engagerade och motiverade.
Några månader senare var det dags för nästa Zon Moderna, då kring utställningen Fashination, museets storstilade försök att belysa och kanske överbrygga gränserna mellan två tendenser i samtiden, konsten och modet. Rådgivande konstnär för denna del av Zon Moderna var Lena Malm, och att mode- och designelever från några Stockholmsskolor skulle ingå i elevgruppen var väl närmast givet. Resultatet blev överväldigade med allehanda aktiviteter och ett eget varumärke, Zone Collection. Ett par av eleverna blev så fascinerade att de till och med startade en egen klädbutik på Östermalm.
Att Fashination skulle passa de unga var kanske inte helt oväntat, men hur skulle det fungera nar turen kom till utställningen med Edvard Munchs självporträtt? Med konstnären Johan Thurfjell som ledare visade det sig gå alldeles utmärkt, om man får tro boken. Lösningen blev en Internetplats där de unga deltagarna kunde publicera sitt kollektiva självporträtt. Även det efterföljande Zon Moderna kring fotoutställningen Arbus, Model och Strömholm med konstnären Dejan Antonijevic och inte minst den hittills sista delen av projektet kring Modernautställningen 2006 blev synnerligen framgångsrik. Ledare för det sistnämnda inslaget var hela sex konstnärer, av vilka Jan Håfström medverkar i boken med en egen text.
Modernutställningen med sina ambitioner att ta pulsen på dagens svenska konst blev inte minst en angelägenhet för elever från s k IVIK-program, där ungdomar med invandrarbakgrund återfinns. Med allt från självporträtt i stearin, inspirerade av Magnus Bärtås konst, till pastabokstäver och nättidning var Modernautställningen uppenbarligen en stor inspirationskälla. Att döma av Håfströms text innebar Zon Moderna för övrigt minst lika mycket inspiration och nytänkande hos konstnärerna som hos de unga deltagarna. Ett givande och ett tagande i båda riktningar, men andra ord.
Så framgångsrikt har projektet varit att man bestämt sig för att fortsätta. Konstnärlig ledare för Zon Moderna kring den stora Rauschenbergutställningen Combines som öppnats i dagrarna blir Peter Geschwind. 28 april vet vi hur hanlyckats lotsa eleverna i Rauschenbergs värld. Då blir det vernissage för projektet I huvudet på Robert Rauschenberg - Zon Moderna med Peter Geschwind.
EN NY BOK
Zon Moderna
Moderna Museet
Zon Moderna
Moderna Museet