Kultroman som forsätter att klia
Mellan Goethes Den unge Werthers lidanden och Luke Rhinehearts Tärningsspelaren finns egentligen ytterst få skönlitterära böcker som för skäl för namnet "kultroman", skriver Fabian Kastner.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"Kliar"
Mellan Goethes roman och Luke Rhineharts (pseudonym för George Cockcroft) fiktiva självbiografi finns egentligen ytterst få skönlitterära böcker som gör skäl för namnet "kultroman". Böcker som inte bara har en skara entusiastiska beundrare utan som i grunden har förändrat människors liv: litteraturen som religion, ord upphöjda till lag. "Jag har skapat en loppa i er som för alltid kommer att klia" heter det på ett ställe i Tärningsspelaren, och om denna loppas härjningar finns gott om vittnesmål på nätet — merparten från amerikanska collegestudenter som inspirerats att experimentera med sex och droger.
Tärningsliv
När jag själv läste boken för första gången för ett tiotal år sedan var det av nyfikenhet på det (av skvallret att döma synnerligen intressanta) tärningsliv som ett par i bekantskapskretsen sedan en tid levde ute på landet. De hade ålagt sig ett par förnuftiga begränsningar: inte sälja det gemensamma huset eller göra något som kunde skada den andra fysiskt. I övrigt fick tärningen avgöra alla beslut vardagen krävde av dem. Det är inte helt otänkbart att den gör det än i dag.
Fight club
Det som framför allt slår mig när jag nu läser om nyutgåvan av Rhineharts samhällskritiska mjukporris är hur tydligt den inspirerat Fight club, Chuck Pahluniaks roman som även blev film av David Fincher. Båda handlar de om en väletablerad men till självmordets rand uttråkad medelklassherre som av ren självbevarelsedrift börjar utveckla nya, undertryckta sidor av sin personlighet, värvar andra att göra detsamma och förvandlar hela USA till ett utlevelsens explosiva dårhus. Men där Fight Club utspelar sig på ett omedvetet plan och begränsar sig till mäns latenta drift att banka skiten ur andra män, handlar Tärningsspelaren om ett medvetet experiment med syfte att plocka fram alla sidor av människan. Att göra henne till en hänryckt dåre befriad från alla värderingar, hämningar och vanemönster. En slumpens nihilistiska marionett som plaskar omkring i en ständigt ny Rubicon vägledd endast av tärningens nycker.
Skräckblandad förtjusningLite ironiskt är det förstås att den som pläderar för denna gränslösa frihet själv inte är friare i tanken än att han mest använder tärningen för att ta sig friheter gentemot damerna. Ändå, eller kanske just därför, fnissar man sig igenom boken med skräckblandad förtjusning, samtidigt som man får sig en liten tankeställare om hur människan ständigt begränsar sig själva för att anpassa sig till omgivningens och samhällets förväntningar. Att man också får ett och annat zenbuddistiskt visdomsord på vägen mot sitt nya frigjorda tärningsjag får man leva med. Betyget blir hursomhelst en fyra. Givetvis helt godtyckligt framskakat.