Normalt och avvikande
Agneta Lilja har läst en givande bok om kön, genus och sexualitet.
Foto:
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Författarna till boken - sju kvinnor och tre män - är till övervägande delen idéhistoriker verksamma vid olika svenska lärosäten. En författare arbetar som präst i svenska kyrkan. Författarnas ämnesval spänner över ett vitt tidsspann: från antikens diktarinna Sapho från ön Lesbos till nutidens visioner om cyborg - människan/maskinen - och queer-diskussioner i den globaliserade världen. Fokus ligger nästan uteslutande på studier av den kristna västerländska världen, men en artikel om muslimsk feminism finns också med. Efter varje artikel ges utförliga anvisningar till vidare läsning i ämnet. Detta är utmärkt och välkommen service till läsarna som här förses med generösa, matnyttiga lästips.
I boken möter läsaren flera av feminismens förgrundsgestalter: Mary Wollstonecraft, John Stuart Mill, Elin Wägner, Germaine Greer, Ellen Key och Judith Butler, men märkligt nog inte Simone de Beauvoir. Om hon är bortglömd eller medvetet bortvald får läsaren inga upplysningar om, men något märkligt finner jag det ändå att hon saknas.
Ett genomgående tema i artiklarna är den strikta åtskillnad som historien igenom gjorts mellan kvinnor och män. Ett annat tema är att kvinnors situation hela tiden tycks ha förändrats till det sämre. Ideologier som politik och religion verkar alltid ha medfört negativa konsekvenser för kvinnor. Men mest är boken ändå en utmärkt tillämpning av feministiska och queera teorier från olika tider och sammanhang. Den kan därför med fördel läsas långsamt, så att man låter de ibland ganska komplexa (men dock inte på något sätt svårförståeliga) resonemangen sakta smälta in i medvetandet.
Från Sapho till Cyborg är tänkt att användas som kurslitteratur i genusvetenskap, historia och idéhistoria inom högre utbildning, men, som redaktören Lena Lennerhed påpekar i förordet, bör den också kunna engagera en betydligt större läsekrets. Min bedömning är att den genom sitt varierade innehåll och sin lättillgänglighet i språk och stil kan läsas av alla med intresse för frågor om kön, genus och sexualitet. Kanske kan delar av den användas redan på gymnasiet i diskussioner om "normalitet" och "avvikelser"? Inte minst tänker jag då på de resonemang författarna för om genus- och queerteori och på den informativa artikeln om muslimsk feminism, som jag menar är antologins bästa bidrag.
EN NY BOK
Från Sapho till Cyborg. Idéer om kön och sexualitet i historien.
Lena Lennerhed (red)
(Gidlunds förlag)
Från Sapho till Cyborg. Idéer om kön och sexualitet i historien.
Lena Lennerhed (red)
(Gidlunds förlag)