Nyanserat om Sverige och Europa
Den bästa översikten över Sveriges väg in i Europa från tidigt 60-tal fram till tiden före årets EU-val, skriver Jan-Erik Wikström om Ulf Dinkelspiels bok Den motvillige europén.
Ulf Dinkelspiel skriver personligt och lättsamt, tycker Jan-Erik Wikström.
Foto:
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I Ulf Dinkelspiels bok om vägen till medlemskap i EU med den välfunna titeln Den motvillige europén möter en helt annan bild av vad diplomaterna på UD sysslar med. De framstår som i stort sett anonyma tjänstemän, hårt arbetande med en materia som sällan är glansfull men som alltid kräver noggrannhet och gott omdöme.
Dinkelspiels bok är den bästa översikten över Sveriges väg in i Europa från tidigt 60-tal fram till tiden före årets EU-val. Det är naturligt eftersom Dinkelspiel var en nyckelperson i alla tre förhandlingar som ledde fram till Sveriges medlemskap i EU: Frihandelsförhandlingarna 1970-72, EES-förhandlingarna 1990-93 och medlemskapsförhandlingarna 1992-94. Som ledande tjänsteman i UD och som ansvarigt statsråd kan han skriva om dessa perioder både initierat och med en förtjänstfull objektivitet.
Till detta kommer att Dinkelspiel skriver personligt och så lättsamt som den stundom komplicerade materian medger. En och annan anekdot förhöjer läsvärdet.
Dinkelspiel är generös i beskrivningen av de politiker som deltagit i förhandlingsarbetet. Olof Palmes kursändringar i förhållande till Europasamarbetet får rimliga förklaringar. Ingvar Carlsson tecknas som en konstruktiv och ordhållig försvarare av ett utbyggt EU-engagemang. Carl Lidbom och Krister Wickman karakteriseras som lättviktare.
Dinkelspiel varnar för smygpolitisering av UD och regeringskansliet och understryker vikten av att det europeiska samarbetet baseras på nära samverkan mellan regering och opposition. Han kritiserar Carl Bildt för att denne förde fram folkomröstning som en modell för att behandla frågan om det europeiska valutasamarbetet. Utan Bildts utspel skulle EMU förmodligen ha blivit en angelägenhet för riksdagen, och Sverige skulle i dag ha haft euron som valuta.
För alla som är engagerade i det europeiska samarbetet är Ulf Dinkelspiels bok nödvändig läsning. Ingen annanstans hittar man en så fullständig genomgång av fem decenniers hantering av Europafrågan som här. Utan kunskap om de många turerna i förhandlingarna blir förståelsen av EU:s utveckling bristfällig.
Svenskarna är fortfarande motvilliga européer. Det visade inte minst debatten före det nyligen timade EU-valet.
Möjligen visar valets utfall att det inte längre lönar sig att vara just motvillig.
En ny bok
Ulf Dinkelspiel
Den motvillige europén
Ulf Dinkelspiel
Den motvillige europén