Om Florens fram- och baksida

I En berättelse om två städer tecknar Conny Svensson ett gediget porträtt av Florens fram- och baksida – från förr och nu, skriver Lena Köster.

Conny Svensson gillar Florens.

Conny Svensson gillar Florens.

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Litteratur2011-11-10 16:10
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finns Florens på riktigt? Alltså, det Florens man tänker sig. En blandning av Dantes hemstad och konstböckernas och konstälskarnas arkitektur- och museistad. Förvisso finns ett Florens där köerna till konstmuseer och andra sevärdheter ringlar sig kvarterslånga i den kvävande sommarhettan när turistströmmarna är som livligast. Ett Florens där Dante Alighieris namn och citat från hans gudomliga komedi återfinns i gatunamn och på allehanda upplysande skyltar. Men kanske är det inte det ”riktiga” Florens? För dessutom finns ett annat Florens. Ett skitigt, fattigt, lite tröstlöst Bakgatsflorens. Och därtill kanske även ett blänkande modernt Förortsflorens. Som också har sina berättelser.

Litteraturprofessor emeritus vid Uppsala universitet, Conny Svensson, har ett långt förhållande till såväl verklighetens dåtida och nutida fysiska Florens, som till Florens i litteraturen. Med gedigen lokalkännedom och minst lika gedigna kunskaper om stadens historia och vilka författare som besökt Florens och vad de skrivit om staden, eller författat med staden som kuliss, har han skrivit en berättelse som tål att läsas rakt igenom under en räcka mörka höstkvällar, eller att blädderläsas lite då och då, när man vill fokusera på en eller annan känd Florensbesökare.

Kanske är det mest rättvist att kalla boken en essä. Den är faktarik, med en lång rad litteraturhänvisningar, men också med författarens egna analyser och kommentarer, ibland i lätt kåserande ton. En bok som bildar och leder läsaren vidare till andra författare, andra böcker. Vare sig det blir alla de författare som skrivit om munken Savonarolas öde – däribland såväl George Eliot som Göran Tunström – eller deckarförfattare som Jane Langton, Michele Giuttare och Stieg Trenter. Att inte tala om Salman Rushdie, som var frivillig hjälparbetare i Florens efter den stora översvämningen 1966 och alltså hade en hel del lokalkännedom att luta sig mot, när han senare skrev Förtrollerskan från Florens.

En bok som förtjänar en bra plats i bokhyllan är En berättelse om två städer – Florens i dikt och verklighet av Conny Svensson, illustrerad av fotografier, tyvärr i alldeles för småttigt format, mestadels tagna av hans hustru och mångåriga medresenär Sonja Svensson, även hon litteraturvetare.

Litteratur

Conny Svensson
En berättelse om två städer – Florens i dikt och verklighet

Atlantis