Skrattsvart verklighet
Applicerat på Åsa Grennvalls grafiska roman Svinet är epitetet "feelbadroman" ovanligt befogat, skriver Sebastian Johans.
Åsa Grennvall
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De som kan sin Grennvall känner igen sig. Arvedelen ångest i många lager, kronisk depresion i kombination med kreativa ansatser, en emotionellt hämmad fadersfigur och en manlig karaktär som inte bara njuter av den patrarkala strukturen utan också använder den som ett bollträ.
I centrum av berättelsen står Dan, svinet själv, och runt honom kretsar en grupp psykiskt mindre välmående kvinnor. Som alla riktiga svin är Dan en charmör som är inkännande och uppmärksamt lyssnande de första fem minuterna. Med mörkret som väller uppp ur hans inre blir madonnan en hora och det är ju inte det att Dan är elak - han blir mer eller mindre tvingad att ta till våld. Om man riktigt tänker efter är det kanske han som är det ritkiga offret. Han som bara ger och ger och ger.
Åsa Grennvall betraktar skoningslöst sitt samhälle och berättar med ett enkelt bildspråk där små storleksförskjutningar skapar stora effekter. Svinet är en hemsk bok som är svår att motstå. Läsaren kan inte annat än känna med Dans mamma, som är låst i en modersroll och inte har möjlighet att sluta älska svinet.
LITTERATUR
Svinet
Åsa Grennvall
Galago
Svinet
Åsa Grennvall
Galago