Språklandning med Jonas Hassen Khemiri

Andreas Jakobsson hörde Jonas Hassen Khemiri brottas med författarlivets språkliga våndor och piffa upp allvaret med humor.

STOCKHOLM 20080418
Riksteatern presenterar höstens program.
"Fem gånger Gud" heter Jonas Hassen Khemiris nya pjäs där alla vill ge sig själva den stora rollen.
Foto: Jessica Gow / SCANPIX / kod 10070

STOCKHOLM 20080418 Riksteatern presenterar höstens program. "Fem gånger Gud" heter Jonas Hassen Khemiris nya pjäs där alla vill ge sig själva den stora rollen. Foto: Jessica Gow / SCANPIX / kod 10070

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Litteratur2010-03-27 14:26
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sedan debutboken Ett öga rött har Jonas Hassen Khemiri blandat medelsvenssonliv med invandrarverklighet. Han har vunnit priser och sålt mängder av böcker. Och charmat både kultureliten och allmänheten med en och samma texter. Det har han gjort genom att kombinera kvalitet med att vara rolig. Få författare kunde vara mer passande på en satsning som går ut på att ge litteraturen en lite glammigare inramning.

Innan författaren klev upp på scenen berättade bibliotekets enhetschef Sabina Andersson att vårens fyra författarfredagar mött stor uppskattning och att det blir en fortsättning i höst med start den 1 oktober. Vilka författare som kommer är inte klart än.

Författarfredag har visat att litteraturtillställningar inte behöver vara omgivna med ett tråkighetsskimmer även om man inte tillhör ett rödvinspimplande poetkollektiv i Berlin. Och bara att befinna sig i bibliotekssalen och förutom böcker vara omgiven av mat, vinglas och mysbelysning är i sig lite kittlande. Även den här kvällen är biljetterna slutsålda.

Det är lätt att inbilla sig att Jonas Hassen Khemiri är en författare som allt går lätt för. Som liksom Jan Guillou sitter med ena handen på skrivmaskinen och samtidigt slänger ur sig att skrivkramp bara är för amatörer ännu en gång. Mediebilden av nyutsedda storförmågor blir lätt ensidiga och stämmer sällan.

Till skillnad från Guillou följer inte Khemiri samma enkla formel i sina böcker. Den här kvällen berättar han också om ett stort bokprojekt som nyligen kraschat. Det är nu förseglat i en mapp på datorn som är döpt till, "Öppnar du den här en enda gång till är du en riktig idiot."

Han är mysrolig, men med ett mysallvar under och under det ett allvarligt allvar. Det handlar om politik och om författarvåndor. Är det han gör verkligen viktigt? Han beklagar att han inte engagerar sig själv politiskt i vekligheten genom att demonstrera eller gömma flyktingar och landar alltid i språket. Tänk om han är för fast i ett rasistiskt och sexistiskt språk för att överhuvudtaget ha möjlighet att påverka något. Han berättar om hur han besökte en skola full av anhängare till Sverigedemokraterna som tyckte illa om att han förstörde svenska språket. Om vanmakten när idealbilden hur det lätt går att omvända människor med ord slogs i kras.

Men i den khemiriska formeln finns det alltid hopp. En av rasistkillarna kom tillbaka och fick en bok och även om han påstod att han aldrig tänkte läsa den så finns det ju en chans att han ändå gjorde det. I den kehmiriska formeln varvas också allvaret alltid med humor. Att han fick heta Jonas Hasse Khemiri i en tidig Svenska Dagbladet-intervju är för roligt för att redigeras bort även om det stjäl fokus från det svåra som han egentligen kommit dit för att säga. Som handlar om språkets möjligheter och omöjligheter.
LITTERATUR

Uppsala Stadsbibliotek
Författarfredag med Jonas Hassen Khemiri