Stark debutroman av King
Marika Kings debutroman Supernova är en angelägen bok om könsroller, maktstrukturer och en kvinna mitt i karriären, skriver Charlotte Vybiral.
Marika King
Foto: Leif Hansen
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Supernova är en av de starkaste svenska debuter som jag läst på länge. Författaren Marika King bor idag i Tanzania, men har precis som huvudpersonen Lisa i sin roman, arbetat som managementkonsult. För läsaren framstår Lisa som en tuff tjej med ett starkt driv. Toppbetygen från Handelshögskolan leder till den åtråvärda posten som Junior Consultant och en ingångslön på trettioniotusen kronor, en summa som får grannarna hemma i Ludvika att utbrista: "Trettinietusen, härreguu alltså, va mycke pängar!" Marika King ger en bild av konsultfirmans upphaussade arbetsmiljö där kvinnor är i minoritet och män i kostym dominerar. Posten till de anställda delas inte ut i vanliga brevfack utan i runda fågelholksliknande hål som kallas Pigeon Holes. Middag serveras gratis på kvällarna eftersom det är mer värt att lägga några extra timmar på ett projekt, än att handla mat i affären för att laga hemma. Man tycker sig tillhöra en utvald elit som med hjälp av magiska, hemlighetsfulla ekonomiska modeller kan räkna ut största möjliga lönsamhet för ett företag eller en bransch. Modellerna har engelska namn som till exempel value-ease-matris elller cost-cutting setup.
Framförallt utmärker sig denna berättelse med sin intensivitet och rättframhet. Supernova är en roman och har inga obligatoriska sanningskrav, men det går ett flyt igenom hela historien som gör den mycket övertygande. Alla bitar hänger samman och har sin självklara plats i det förlopp som beskrivs. Perspektivet är Lisas och hon drar sig inte för att kalla saker vid sitt rätta namn. Tonen är sådan man förväntar sig; förtrolig, snabb och känslig för detaljer och jargong. Förutom skildringen av arbetsplatsen och det pressade klimat som råder där, ges en bild av barndomshemmet i Dalarna. Här gäller andra regler och koder, helt annorlunda dem i Stockholm. På annandag jul skålar man med medhavd dricka i kön framför Grand Hotell, till exempel. Där går ingen före i kön:
"Det var inte tal om att gå före; det var lika tabu som att dansa på en bardisk eller komma ut som bög. Det gjorde man inte i Ludvika. Här var man lika inför lagen - och inför Grand Hotells vakter. Kanske var det därför folk var ovanligt trevliga i kön. Eller så berodde det på spriten. Folk hade fått i sig rätt mycket efter en timmes köande."
Men Dalarna är inte mycket mer än en tillryggalagd sträcka för Lisa. Hon vill mer. Allt fokus ligger på jobbet, att ständigt prestera, att vara en i gänget. Efter några lyckade projekt kommer en befodran och med den även uppdrag utomlands. Resor till London och New York, inte alltid i tjänsten, blir också en del i det ekorrhjul som Lisa fastnar i. Ibland kommer tvivlet på att inte vara tillräcklig, men då kör hon bara på ännu hårdare. Det är i och för sig inget ovanligt och benämns av konsulterna på firman med begreppet: insecure overachiever. Även kärleken håller sig inom samma väggar. Att som konsult inleda en relation med en arbetspartner, en av firmans viktigaste chefer som dessutom redan är gift, är inte så lämpligt. Det vet naturligtvis Lisa, men hon styr inte över sina känslor.
Supernova är en medryckande och angelägen bok som kretsar kring ett verkligt problem. Den säger något om vår tid, om könsroller och maktstrukturer, om det tryck en kvinna mitt karriären kan uppleva. Det är fyrahundratrettio sidor sträckläsning, där nerven är detta lopp, detta nervösa, vansinniga lopp som aldrig går att vinna. Romanens Lisa springer och springer men målsnöret flyttas hela tiden fram. När hon plötsligt en dag inte orkar mer, finns bara gråt och trötthet kvar i kroppen. Som männniska är hon uttömd och sönder, utbränd.
En ny bok
Marika King
Supernova
(Norstedts)
Marika King
Supernova
(Norstedts)