Ian Rankin
1 Den skotske författaren Ian Rankin är ju numera en pålitlig institution när det gäller kvalitetsdeckare. Hans senaste ” Helgon eller syndare” är inget undantag. Här möter vi återigen den numera degraderade John Rebus, som ska lösa ett brott med grenar högt upp i samhället. Till sin hjälp får han Malcolm Fox, ”hjälte” i en annan av Ian Rankins bokserier. Vill man ha mer ändå av Rebus, vilket man vill, så ges Rankins första böcker med honom ut på nytt av Modernista. Roligt att möta både den unge och den äldre polisen.
Maj Sjöwall & Per Wahlöö
2 Två som inte går att ta sig förbi när man studerar det svenska ”deckarundret” är Maj Sjöwall & Per Wahlöö och deras serie ”Roman om ett brott”. Det är också 50-årsjubileum då deras först gemensamma bok ”Roseanna” kom ut 1965. Här möter vi Martin Beck, Gunvald Larsson & Co för första gången. Nu kommer alla böckerna ut kronologiskt och de senaste är ”Mannen som gick upp i rök” och ” Mannen på Balkongen”. Här finns finurliga intriger och inte minst den så tydliga samhällskritiken och humorn. Det är riktigt tänkvärt och underhållande fortfarande.
Peter May
3 Roligt att man fortsätter att ge ut Peter May på svenska. Den första boken, ”Svarthuset”, var en av förra årets bästa, och den nya ”Lewismannen” är just inte sämre. Platsen är fortfarande ön Isle of Lewis och det är den sorgmodige kommissarie Fin McLeod som får ta sig an ett gammalt lik som hittats i en mosse. Det är många trådar som löper samman och återigen får han även bearbeta känslorna för sin ungdomskärlek. Suveränt språk och skarp stämningsmättad, nu väntar jag bara på tredje boken i serien. Detta är bara så bra!
Jørn Lier Horst
4 Han har tagit upp kampen om läsarna hemma i påskekrimmets land, Norge, med storheterna Jo Nesbø och Anne Holt. Förra årets ”Jakthundarna” var en fullträff och även om ”Grottmannen ” inte är riktigt lika bra så är det nagelbitande spänning som Jørn Lier Horst bjuder på. Hans huvudpersoner, utredaren William Wisting och hans dotter Line, kriminalreporter, ger två bra ingångar på brotten. Det blir en blandning av pusseldeckare och social empati som gör sig bra, även om han har en liten bit kvar till de riktigt stora.
Henrik Lange
5 Det är svårt att riktigt greppa om Henrik Lange skriver för deckarälskarna eller de som ogillar genren. Hur som helst så är hans seriebok ”Lektioner i mord” en oftast hejdlös rolig drift med hela genren. Med undertiteln ”Hur man skriver en svensk succédeckare utan att bli det minsta trött” tar han heder och ära av alla de dussinskrivande författare som befolkar topplistorna. Och inte minst alla de tv-serier som ”bygger på karaktärer och idéer” som för länge sedan tappat sin essens. Frågan är om man kan läsa en deckare igen efter detta. ..