Två härligt illustrerade barnböcker

Ann-Marie Tammerman har läst en traditionell saga och en modern bok för små maskinfantaster, båda härligt illustrerade.

Litteratur2007-03-17 00:01
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tredje titeln utgiven i Eriksson & Lindgrens serie Sagoskatten är folksagan om Grodprinsen. Även om texten inte inleds med det traditionella sagoanslaget ?Det var en gång ?? förstår läsaren ändå raskt att det är sagans förtrollade värld som öppnar sig på första uppslaget.

Sagan om Grodprinsen är en saga med en någorlunda rak och enkel intrig och återberättas här på ett ålderdomligt, men inte onödigt tillkrånglat språk. Den består inte av så många omtag och upprepningar som en del andra klassiska sagor, men har ändå en omisskännlig ?sagoaura?. Den söta prinsessan tappar sin älskade leksak, en gyllene kula, i den bottenlösa källan och grodan, som hjälper henne att fiska upp kulan igen, vill som tack bli hennes bästa vän. Förtjust av att få sin kula tillbaks, rusar prinsessan i väg och glömmer allt hon lovat den slemmiga grodan. Sensmoralen i sagan lyder både att man ska hålla vad man lovat och inte heller döma hunden efter håren, eftersom grodan så småningom visar sig vara en vacker prins. Kristina Digman är en av mina absoluta favoritillustratörer och hennes mycket skickligt utförda och stämningsfulla akvareller, nästan påminnande om medeltida kyrkmålningar, passar folksagan perfekt.

I skarp kontrast till det förtrollande sagoskimret står Titti Knutssons och Lisen Adbåges böcker om händiga Hanna. Hanna är ett barn av 2000-talet som är nyfiken på det mesta, men framför allt trasiga ?grejor?. När hennes klass ska göra ett studiebesök på en bondgård får hon verkligen sitt lystmäte - en av mjölkningsrobotarna har gått sönder! Hanna gör sig snabbt behjälplig som hantlangare åt bonden Barbro, som ger sig i kast med att fixa maskinen. Hanna är en tjej som tar för sig och har en osviklig tro på att hon han fixa det mesta.

Självklart är det mest positiva med Hanna-böckerna det faktum att de visar på att tjejer kan vara duktiga på och intresserade av teknik. Och det är nog framför allt ?maskinfreaks? som kommer att uppskatta Händiga Hanna på bondgården, för här finns egentligen inget spänningsmoment i själva intrigen, berättelsens poäng blir i stället frosseriet i skruvmejslar, manicker och mackapärer, tydligt återgivna i Lisen ­Adbåges charmiga bilder.
GRODPRINSEN
Kristina Digman
(Eriksson & Lindgren)
Ålder 5-8 år

HÄNDIGA HANNA PÅ BONDGÅRDEN
Text Titti Knutsson
Bild Lisen Adbåge
(Alfabeta)
Ålder 4-7 år