På ytan kan likheterna mellan Abraham Lincoln och George A Custer vara få. Skrapar man lite på dem så framträder en del gemensamt tydligt: de fick båda sitt riktiga elddop genom amerikanska inbördeskriget, de dog en våldsam död, de var i hög grad ”self-made” och har blivit ett slags ikoner som sådana, båda debatteras fortfarande livligt och sist, men inte minst i detta sammanhang, de är föremål för var sin utmärkt biografi av svenska författare.
Radiojournalisten Staffan Ekendahl har skrivit om den amerikanske presidenten Abraham Lincoln, av många sedd som den främste och viktigaste i ämbetet genom tiderna. Inte minst fick han oerhört stor betydelse som räddare av själva Unionen. George A Custer är den yngste generalen i USA:s armé genom tiderna, han fick graden redan vid 23 års ålder. Tommy Eriksson skriver hans biografi.
Det är 150 år sedan amerikanska inbördeskriget startade 1861, det har gått 135 år sedan den legendariska striden vid Little Bighorn där prärieindianerna vann en pyrrhusseger över den amerikanska armén. Abraham Lincoln mördades precis när kriget gick mot sitt slut. Custer dog i striden mot indianerna.
Annars är det väl egentligen inte mycket som förenar dessa båda ikoner. Abraham Lincolns liv blev något av en framgångssaga med tragiskt slut: han föddes i en jordkoja utan fönster och ville med hela sitt hjärta bort från den fattiga barndomsmiljön. Han studerade hårt och med talang och vilja tog han sig ända in i Vita huset - en byggnad då så nedgången att hans fru Mary spenderade en förmögenhet på att hjälpligt renovera den.
Lincoln fick en mardrömsstart. När nyheten om att han blivit vald kablades ut meddelade genast flera av sydstaterna sitt utträde ur Unionen. De krävde att få tillgång till all federal egendom inom sina gränser. När regeringen vägrade avfyrades skotten mot Fort Sumter utanför Charleston, kriget var ett faktum.
En intressant aspekt som Staffan Ekendahl också poängterar är att Lincoln som av många ses som den som avskaffade slaveriet inte alls krävde något sådant i början. I stället var han beredd att lägga hela frågan på is bara inte Unionen sprack. Först när kriget pågått i två år och man vunnit den stora segern vid Gettysburg 1863 proklamerade han slaveriet olagligt.
Staffan Ekendahl berättar historien om USA:s sextonde president, Abraham Lincoln, Honest Abe, från ax till limpa. Han gör det ledigt och otvunget vilket underlättar när man ska ta till sig alla detaljer om släktingar och människor omkring honom och förstås alla de dramatiska händelser som utmärker hans presidenttid. Det finns en hel del roliga anekdoter och insikter i backspegeln. Staffan Ekendahl lyckas ge en bra bild av hela den komplexa personlighet som Lincoln hade. Han väver skickligt ihop nationens historia med Lincolns.
Han anger inga källor men har förmodligen läst mycket av den digra litteratur som finns utgiven i USA om denne märklige och fortfarande så populäre president. Det är en stor skillnad nu mot hur han från början sågs över axeln av de ledande kretsarna i Washington på den tiden. Likheterna med dagens president Barack Obama, som har Lincoln som största förebild, är också många: de är båda advokater, retoriker och kommer från enkla förhållanden. Deras politik kan också sägas likna varandra, inte minst fick båda oönskade krig på halsen.
Lincolns dispyter med överbefälhavaren George McClellan tillhör det tragikomiska i boken. Denne ville gärna utbilda och utrusta sina soldater, men inte strida med dem. Därför missades också många tillfällen att avgöra kriget. Kanske var det därför en ung man som George Custer kunde göra en så snabb karriär, där fanns lägligt till hands en officer, låt vara på en mycket lägre nivå, som anföll allt som rörde sig.
Det skulle Custer göra även senare, i sin berömda slutstrid, filmad otaliga gånger och omskriven i otaliga böcker. Det gigantiska läger som hövdingar som Sitting Bull och Crazy Horse dragit samman hade nog nalkats mer försiktigt av någon annan. Nu blev det katastrof, för ovanlighetens skull för de vita, men i längden fick indianerna betala högst a priset även för detta. Inte minst är Tommy Erikssons bok ännu en uppgörelse med folkmordet på USA:s indianer. Den är också härligt rikt illustrerad.
Indiankännaren Tommy Eriksson kar skrivit utmärkta Custers sista strid, en bok som ger en bra bakgrund om Custer och själva striden med sina många fatala misstag. Han bygger skickligt upp det monumentala drama som slaget utgjorde, där personliga motsättningar och ren klantighet fick så förödande konsekvenser.
Eriksson anger en diger källförteckning och har försett den utmärkta boken med bra foton och kartor. Är man intresserad av tiden och personen är detta en mycket bra biografi som står sig fint även mot original på engelska.
Bäst: båda böckerna är lättlästa med mängder av enkelt intagen information och författarna gör människor av ikonerna.
Sämst: det blir mer av liv än tid emellanåt.