Var inte rädd för det främmande

Lena Köster läser en klokbok om jungfru Maria, som på sista textsidan konstaterar att det boken till trots inte är genom böckerna vi blir klokare, utan genom "det svåra, vackra, tröttsamma livet".

Foto: Fotograf saknas!

Litteratur2009-11-04 10:59
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att inte vara rädda för det främmande utom oss och inom oss, att förvandla det vi trodde var vår tomhet till en plats att möta oss själva och i ett längre perspektiv möta andra - sådant skriver psykoterapeuten, konstvetaren och konstnären Anna Gerge om i sin bok Marias hjärta.

Hon tar hjälp av medeltida kyrkoskulpturer och Mariaikoner och av författare som Karin Boye, Lars Gustafsson, Tomas Tranströmer och Khalil Gibran.
Bland alla dessa Mariabilderna finns Maria, återkomsten, Anders Widoffs Mariaskulptur utanför Vasakoret i Uppsala domkyrka. Det är den tidlösa kvinna/Maria som står där och ser och tänker och kunde vara du eller jag i vår undran över världens tillstånd. Den judiska Miriam, jungfru Maria, gudamodern, som symbol för det mänskliga i oss alla.

Anna Gerge och Artéa Förlag har gjort en liten, vacker klokbok, som på sista textsidan konstaterar att det boken till trots inte är genom böckerna vi blir klokare, utan genom "det svåra, vackra, tröttsamma livet".
Men hallå! Sanning med modifikation. Livet kan också hantera oss så att vi blir stumma, låsta och oelastiska. Likaväl som till exempel bildkonsten, poesin och de lågmälda resonemangen i den här boken nog bidrar en smula till läsarens växande i visdom.
EN NY BOK
Anna Gerge
Marias hjärta
Artéa Förlag